VIDEO  Jedna od najpopularnijih pjesama Leta 3 dobila je novu verziju i goste

Let 3 mama ŠČ

"Usporedo s objavom dvostrukog vinilnog izdanja 'Jedine' sa zadovoljstvom predstavljamo i novu obradu odabranih uspješnica 'Leta 3'. 'Profesor Jakov' jedna je od njihovih legendarnih pjesama, neizostavna na koncertnim set listama, a u 2023. novo ruho podarili su joj Alen Vitasović i ženski zbor Harmonija disonance", navodi se iz Dallas recordsa.

Svima koji prate rad jedinstvenih Riječana poznata je informacija da 'Letovci' pripremaju album obrada svojih pjesama, a neke od njih već smo imali prilike čuti, kako uživo - na izdanjima neizostavnog zagrebačkog festivala 'AntiValentinovo', tako i u radijskom eteru.

Podsjetimo, prva obrada plasirana u javnost bili su 'Izgubljeni' u kojima su ugostili omiljene Splićane TBF i mariachi bend 'El combo', a nakon nje doletio je 'Golub Vaso' pojačan osebujnim Vucom. Slijedila je moćna verzija 'Sam u vodi' koju je s Prljom izvela jedna od diva glazbene scene – Tereza Kesovija. S 'Jedine' je obrađena i 'Drama', prema riječima mnogih, proročanska pjesma, čiju je novu verziju svojim prepoznatljivim vokalom otpjevala Alka Vuica.

Sadržaj se učitava...

'Profesor Jakov', antologijska pjesma hrvatskog rocka, 2001. osvojila je nagradu 'Crni Mačak' za Pjesmu godine, a 'Let 3' proglašen Izvođačem godine. Originalni video spot režirao je Radislav Jovanov Gonzo, čiji su kadrovi iskorišteni i u novom, službenom YouTube visualizeru pjesme kojeg potpisuje Arsen Pavešić, dugogodišnji DJ, producent i glazbeni promotor, također i autor remixa 'Mama ŠČ!' (Element 33 Nona dub). Fun fact kojeg vjerojatno znaju tek rijetki je taj da su neki kadrovi službenog spota snimljeni u stanu, točnije kupaonici, njihovog riječkog kolege i prijatelja - Nene Belana koji je i jedan od snimatelja 'Jedine'. 

Iako je riječ o obradama odabranih pjesama iz nemalog opusa 'Leta 3', njihov novi album iŠČekivan je godinama pa je vijest o njegovom konačnom pojavljivanju odjeknula poput Gričkog topa u podne! Priprema fizičkog izdanja albuma 'ŠČ!' u zadnjoj je fazi realizacije, a promocija će biti upriličena na spektaklu kojeg će 'Let 3' s gostima svekolikom pučanstvu prirediti 2.9. na zagrebačkoj open air pozornici – Šalati.

'Profesor Jakov' jedna je od svevremenskih pjesama 'Leta 3', originalno objavljena na njihovom šestom studijskom albumu 'Jedina' kojeg mnogi smatraju njihovim najboljim diskografskim ostvarenjem.

U ono vrijeme, točnije dvijetisućite godine, album je izazivao mnogobrojne kontroverze, ponajviše zbog činjenice da je javnosti plasiran koncept kompletnog snimljenog albuma koji 'ne postoji' diskografski, priopćeno je iz Dallas recordsa. Dvadeset i tri godine kasnije, 'Jedina' je reizdana, i to kao dvostruko vinilno izdanje budući da su sabrane sve pjesme koje su 2000. natisnute na tri verzije CD-a (omoti su im bili gotovo identični no ne u potpunosti jednaki, a na svakoj od te tri verzije nalazio se dio istih te nekoliko različitih snimaka) pa je tako sada na dvije ploče raspoređeno njih dvadeset i jedna.