Izet Bučo - Bosanac dio ekipe koja je osvojila Oscara za vizualne efekte

Izet Bučo
Hayat

Oscar za vizualne efekte ove je godine dodijeljen filmu "1917". Jedan od članova ekipe koja je zaslužna za ovu prestižnu nagradu je i Izet Bučo, osoba koja je ratne 1994. godine ranjena te kao hitan medicinski slučaj zajedno s UN-om napustila BiH.

Danas živi i radi u Londonu, zajedno sa svojom suprugom Elvirom. Da ovo nije slučajni uspjeh, potvrđuje i lista filmova na kojima je već radio. U odabranom društvu se nalaze "Robin Hood", "Harry Potter", "Pirati s Kariba", "James Bond", "Mission Impossible", "X-Men", "Lion King".

Bosanskohercegovački novinar Dragan Bursać nakon dodjele Oscara na društvenim mrežama je napisao:

"Oskar za život ide u Goražde! Dijete opkoljenog Goražda, Izet Bučo te 1994. godine bio je teško ranjen. Mnogi nisu vjerovali da će uopće preživjeti. Evakuiran je iz Sarajeva UN-ovim helikopterom preko Italije do Velike Britanije. Izet Bučo je imao tešku ozljedu ramena, amputirane prste na rukama, gelere u glavi... Nakon desetina operacija, oporavio se i upisao fakultet za multimediju.

I tada je počeo drugi život Izeta Buče. Radio je u filmskim produkcijama baveći se rotoscopingom, 2D composingom, vizualnim efektima... Radio je i na filmovima "Harry Potter", "Robin Hood", "Pirati s Kariba", "James Bond ", "X-Men", "Maleficent", "Mission Impossible", "Lion King"...

Izet dijete Goražda i dijete Bosne i Hercegovine osvojio je Oskara za film "1917", u kategoriji vizualnih efektata. Izet je, prije toga, osvojio životnog Oskara. Preživio je, postao svoj heroj, a onda heroj svih nas., heroj svijeta. Naklon do poda i pozdrav do neba za Izeta!"