INSPIRACIJA Banjalučki bend umjesto jedne u Mostaru snimio četiri pjesme

Bend Katarza u Mostaru
Foto album Katarza

Početkom mjeseca ožujka banjalučki rock 'n' roll sastav 'Katarza' ušao je u studio Muzički centar (MC) 'Pavarotti' u Mostaru i krenuo sa radom na novom materijalu. Ovaj bend je pobjednik 'Banjalučke Gitarijade 2020' koju organizIra agencija 'Queen estrada', a pobjeda je i bila inicijalna kapisla da bend uđe u studio. 

Četverac koji čini udarnu radnu grupu ovog sastava su mladi i perspektivni bubnjar Denis Selimović, bas gitarista Alen Tarabić, gitarista Borko Stajčić i idejni tvorac sastava Ernest Bučinski. Bučinski je mišljenja da je doba pandemije i virusa, kada su glazbenici onemogućeni da imaju nastupe, idealno za stvaranje i snimanje pjesama.

"Naša pjesma 'Kako da ti vjerujem' izvojevala je pobjedu na 'Banjalučkoj gitarijadi 2020' i mi kao pobjednici nagrađeni smo snimanjem pjesme, pa smo ušli u studio da odradimo tu pobjedničku kompoziciju. Međutim, kada smo krenuli sa radom odlučili smo da osim pobjedničke pjesme snimimo još tri kompozicije. Vjerujem da na tome nećemo stati i da ćemo vremenom uspjeti snimiti album na kojem će se naći desetak pjesama. 

Prošla godina je bila teška za glazbenike i da nije bilo ove pobjede, ne znam da li bi i imali volje da stvaramo i vježbamo. Prije neki dan sam sreo kolegu koji se bavi glazbom i on me začuđeno pitao odakle vam energija i volja za sve to. Pa eto, vjerovali ili ne, momci iz benda i ja zaista imamo entuzijazma da sviramo, snimamo i trošimo vrijeme na rock 'n' roll, a mislim da je ovo nenormalno virusno doba idealno za snimanje materijala", rekao je Bučinski.

Bend Katarza u Mostaru

'Katarzin' gitarista Borko Stajčić kaže da je jako zadovoljan uvjetima rada u MC 'Pavarotti' Mostar. 

"Veoma je inspirativno raditi u tako velikom i dobro opremljenom studiju. Atmosfera je potpuno opuštena i nema pritiska sa satnicom ili nekakvim drugim uvjetima koji mogu uništiti pozitivnu energiju koju glazbenici kroz svoju glazbu stvaraju, već naprotiv. Istaknuo bih i veoma jak motivacijski faktor koji mi daje dodatnu iskru da plamičak postane plamen, pa tako i žargonski rečeno 'groove' bude kao na 'live' koncertu", tvrdi Stajčić. On je dodao kako vjeruje da ovaj posao neće biti uzaludan.

"Starije kolege kažu da za pravi hit treba jedno desetak godina upornog autorskog rada, svirki, druženja, žurki, ali tek onda kad posložiš sve kockice i dodaš prave začine. Svakako mislim da će moj autorski rad sa 'Katarzom' pronaći ciljnu publiku ako ne u mom gradu Banja Luci, onda negdje gdje se glas možda još jače čuje", izjavio je gitarista. 

I basista benda Alen Tarabić je mišljenja da je studio MC 'Pavarotti' trenutno jedan od najboljih glazbenih studija u regiji. "Bilo je veliko zadovoljstvo raditi i boraviti u njemu. Uvjeti su vrhunski, svjetski, a naravno i ekipa koja u njemu radi. Zasigurno ćemo sve svoje radove i dalje snimati u ovom studiju", tvrdi Alen. On je do sada radio u mnogim studijima, ali ističe da je razlika između njih i 'Pavarotti' studija neuporediva.

Bend Katarza u Mostaru

"Studija u kojima sam ranije snimao su manja i uvjeti za rad su dosta ograničeni, a 'Pavarotti' u Mostaru je prelijepo inspirativno mjesto za glazbenike i oslobađanje njihove kreativnosti", kaže Alen. On ne sumnja da će 'Katarzine' pjesme pronaći put do publike. 

"Pjesme su odlične, a posebno Ernijevi tekstovi i rock aranžmani. Jako smo uzbuđeni i jedva čekamo da pjesme ugledaju svjetlo dana. Snimili smo ih zaista perfektno, te ne sumnjam da će i nakon završenog miksa i produkcije biti još bolji. I naravno jedva čekamo da snimimo i ostali zaista veliki opus 'Katarzinih' pjesama", rekao je Tarabić. 

Bubnjar i najmlađi član benda Denis Selimović jako je zadovoljan poslom koji je urađen do sada i oduševljen je uvjetima koje pruža 'Pavarotti' studio. "Radnici studija su krajnje prijatni i profesionalni i u cilju im je da bendovi koji dođu postignu najbolji mogući ton i tako dobiju snimak po najvišim standardima. Kao najmlađi član benda mogu sa sigurnošću reći da sam od svojih starijih kolega i tonaca stekao dosta znanja i iskustvo koje ću dugo pamtiti", rekao je mladi glazbenik.