VIDEO  GRAD Nakon 12 godina pauze, vratili su se žestokim rock singlom

Grupa Grad
Stephany Stefan

Novim singlom 'Deset', prvim izdanjem nakon 12 godina diskografske pauze legendarna riječka rock institucija – grupa 'Grad', vraća se na domaću glazbenu scenu.

Cijela priča započela je kada su svoju 35. godišnjicu prošle 2020. godine obilježili velikim slavljeničkim koncertom na zatvaranju dobro poznate, dugogodišnje kvartovske manifestacije 'Riječka zvečka'. Odličnom svirkom, nabijenom prštećom energijom, publiku su vratili u vrijeme kad je Rijeka s punim ponosom nosila i disala rock.

Potaknuti ovim uspješnim nastupom, početkom ove godine bend je ušao u GIS studio i s producentom Matejom Zecom snimio nekoliko potpuno novih pjesama. Način rada u studiju nije im promijenio i sve je, kao i ranije, snimljeno uživo! Upravo s tih sessiona izdvojena je pjesma 'Deset' kao novi comeback singl riječkih rockera, ističe se u priopćenju iz Dallas recordsa.

'Deset' nosi sve prepoznatljive karakteristike Grada - sjajnu vokalnu interpretaciju Deana Škaljca, moćnu gitarsku 'vožnju' Orijena Modrušana i Igora Stevanovića Stiva, te snažnu i uigranu podršku nove ritam sekcije koju čine basista Sergej Hofman (Turisti) i Branko Kovačić (Jonathan) na bubnjevima.

Sadržaj se učitava...

Svoju, preko tri i pol desetljeća dugu, karijeru 'Grad' je započeo 1985., te se vrlo brzo etablirao kao jedan od najboljih novih bendova rock scene bivše države. Te su godine na pozornice diljem bivše države stigli i 'Let 3', 'Fit', 'Ogledala', 'Cacadou Look', a upravo je 'Grad' istican kao perjanica tadašnje scene.  

Objavljivanje debi albuma 'Ljudi' (1991., 'Nema Problema'), 'Novi list' je proglasio "jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene", a na njemu su najbolje pjesme iz dotadašnjeg opusa 'Grada', kao što su 'Vodi me', 'Zid' i klasik 'Ima li nešto'.

Njihova glazba bila je energični novovalski rock, ali s puno melodioznosti, usporediva na primjer s prvom fazom grupe U2, a među hitovima koji su i dan danas prepoznati kao neka od najvažnijih djela riječke (ali i puno šire) scene su 'Riječi', 'Eni', 'Nebo' i 'America' - singl koji je po objavljivanju istoimenog drugog studijskog albuma, tjednima držao vrh popularnog Hit Depoa.

'Grad' je bio jedna od važnih glazbenih karika na riječkoj rock sceni čiji je utjecaj i danas neizbrisiv, što najbolje opisuje jedna od njihovih definicija: "Grad nije bend, Grad je dijagnoza". Novim singlom spremni su za novu etapu karijere, te kao i svi, s nestrpljenjem čekaju prvu priliku da ovu i druge nove pjesme predstave uživo pred publikom.