FOTO  Glazbena legenda Oliver Dragojević danas slavi 70. rođendan

Glazbena legenda Oliver Dragojević danas slavi 70. rođendan
Prava proslava očekuje se 15. i 16. prosinca u splitskoj Spaladium Areni, kada će Oliver nastupiti uz brojne goste na koncertu pod nazivom ''Oliverovih 70''.

Oliver se rodio u Splitu 7. prosinca 1947. godine, a djetinjstvo je proveo u Veloj Luci na Korčuli. Glazbenik se u glazbu zaljubio još kao dijete kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. No, nije oduvijek maštao da će postati pjevač.

- Kad sam bio mali, bio sam siromašan, a sa mnom u školu je išao sin mesara. Jedna cura Hajdi zaljubila se u njega jer joj je donosio šnicle. Zato sam htio biti mesar, da joj i ja donesem barem punjene paprike - rekao je za Jutarnji list svojedobno.

Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pjesmicom ''Baloni'', a dvije godine kasnije počeo se profesionalno baviti glazbom kao pjevač i klavijaturist splitske grupe ''Batali''.

Nedavno je otkrio i kako je dobio ime:

- Moja mama je poznavala ljude koji su se bavili čitanjem i pisanjem, pa ih je pitala za savjet. Za pokojnog brata su rekli da se nazove Aljoša. Rekli su - neka se zove Aljoša i to je za Istok i ako ostanu Rusi, a u slučaju da dođe do sr..., daj drugome sinu zapadno ime, pa sam ja dobio - Oliver. Tako smo imenovani u doba Hladnog rata.

Kao mlad radio je i kao soboslikar, kao ispomoć stricu, no posao mu je bio fizički zahtjevan pa je od njega brzo odustao.

Usprkos slavi koju je vrlo brzo stekao svojim hitovima, Oliver je uvijek živio skromno, u svojoj kućici uz more, daleko od blještavila i glamura. A jedan je od rijetkih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom ''Carnegie Hallu'', londonskom ''Royal Albert Hallu'', pariškoj ''Olympiji'' te ''Opera House'' u Sidneju, piše Dnevnik.hr.