Dvojac snimio album kao hommage jugoslovenskoj glazbi

Lidija Andonov i Andy Pavlov
Vuk Vidor

Već najavljivani album Lidije Andonov i Andy Pavlov - 'Mlad i Radostan', koji predstavlja svojevrstan hommage jugoslovenskoj glazbi 80-ih godina prošlog stoljeća, objavljen je u digitalnom izdanju za izdavačku kuću 'Sweet Sensation' (koju su početkom 2021. osnovali članovi grupe 'Sixth June' i pijanista Andy Pavlov)

'Mlad i Radostan' je album koji sadrži pjesme za glas, klavir i kontrabas bendova koji su obilježili ovo vrijeme: La Strada, U Škripcu, EKV, Vlada Divljan, Električni Orgazam, Darko Rundek, Videosex, Paraf, Zana, Bajaga i Instruktori.

Album je dostupan za digitalno slušanje na platformama: iTunes, Spotify, Amazon, Deezer, Youtube, Tidal i mnogim drugim.

Upravo je istoimena pjesma benda La strada – 'Mlad i Radostan' inspiracija za naziv ovog albuma, za koji je značajan doprinos dao američki kontrabasist Greg Cohen koji je u svojoj bogatoj karijeri surađivao s glazbenicima kao što su Laurie Andreson, Tom Waits, John Zorn i David Byrne. Snimatelj albuma je Andrej Mladenović (Down There Studio B).

"Naša ideja je bila da ispričamo priču o glazbi, pesmama i autorima koji su svoje karijere započinjali u razdoblju 80-ih godina u danas nepostojećoj državi, Jugoslaviji. Ovo je naša potreba da napravimo omaž jednoj glazbenoj civilizaciji i pjesmama koje su obilježilie naše živote. 

Kada smo počeli spremati album, nekako nam je spontano došlo da odsviramo i neke novije numere autora iz tog vremena. Htjeli smo obgrliti prošlost i napraviti most ka budućnosti. Zato i taj sufiks 'Beyond' (Homage to Yugoslav Music from the 80s and Beyond)", kaže Andrija. 

"Željeli smo se vratiti pjesmama koje su nama bile jako važne u vremenu odrastanja, ali i sazrijevanja kao umjetnika. Radeći na ovim pjesmama sami, a potom i sa Gregom, ponovno smo otkrivali njihovu snagu i ljepotu. Uvidjeli smo koliko one i danas mogu biti aktualne, i kako imaju upravo one kvalitete koji nam danas nedostaju", rekla je Lidija.

Album je tijekom rujna ove godine sniman u studiju Down There Studio B u Beogradu, a ton majstor i bubnjar je Andrej Mladenović. Tijekom 2022. godine, očekuje nas i fizičko, vinilno izdanje albuma, priopćeno je iz Dallas recordsa.

Lidija Andonov, pjevačica i glumica, snimila je s glazbeno - vizualnom grupom 'Sixth June' sedam albuma i imala zapažene koncerte širom svijeta na festivalima i u značajnim klubovima poput Berghain u Berlinu. Osnovala je prvo udruženje dramaterapije u Srbiji. 

Andrija Pavlović je pijanist i kompozitor, član glazbenog sastava LP Duo s kojim je objavio osam albuma i nastupao u koncertnim dvoranama širom svijeta (Carnegie Hall  New York, Kennedy Centar Washington, Royal Danish Theater & Opera Copenhagen). Objavljuje i pod pseudonimom Andy Pavlov.