VIDEO  Dva benda odradili alter verziju pjesme 'Bez lica'

Dva benda odradili alter verziju pjesme 'Bez lica'
Stella Mešić

Lanjski povratnički singl 'Bez lica', koji je 'Paraf' objavio nakon 33 ⅓ godine dobiva neočekivanu, reworked verziju koju je napravio riječki dvojac 'The Siids'. Eksplozivni dark post punk singl s prepoznatljivim instrumentalističkim forteom 'Parafa' i vokalom Vim Cole, 'The Siids' su transformirali u tamni sjetni elektronski pejzaž dajući mu sasvim drukčiju dimenziju.

"Naša vizija singla 'Bez lica' grupe 'Paraf' je želja da poruku o iskrenosti i neshvaćenosti prenesemo glazbeno kao da radimo svoju pjesmu. Energiju i ljutnju 'Parafa' pretočili smo u melankoliju i svojevrsnu introspekciju koju predivan tekst i karizmatičan vokal Vim Cole nose u sebi. Najveći izazov bio je okrenuti 'Parafov' socijalni angažman i stav u svojstvenu atmosferu 'The Siidsa'. 'Paraf' su dio našeg odrastanja i dirati se u njihov rad prije svega shvatili smo kao veliku čast, ali i odgovornost. Glazba i njene poruke ne smiju imati nikakva ograničenja, razlikuju se samo putevi koji ih dovode do ljudi", ističu 'The Siids'.

Sadržaj se učitava...

'Bez lica (Reworked)' po mnogo čemu je jedinstven poduhvat. Posrijedi je prvi projekt 'The Siidsa' izvan autorskog izričaja i prvi koji nije na engleskom, nego na hrvatskom jeziku. Također, ovo jedinstveno remodeliranje pjesme novum je na riječkoj rock-sceni. Također, riječ je i o prvoj službenoj alternativnoj verziji neke pjesme 'Parafa'. To ne treba čuditi, jer u 44 godine postojanja 'Paraf' je svoj iskaz temeljio na auteničnosti, o čemu Vim Cola kaže:

"'Paraf' se za razliku od svih razvijao i razvija se isključivo po svom modelu. Svoj identitet smo gradili isključivo na svojim pretpostavkama. Uvijek smo istraživali, pronalazili inspiraciju u različitim segmentima. Svaki živi organizam prolazi faze evolucije, razvija se, a bend je živi organizam koji reagira na podražaje. Imamo ideje, puštamo ih da teku… Nismo se nikad držali pravolinijskog pravca ni u životu ni u glazbi", navode iz tog benda.

'Paraf' je prošle godine objavio četverostruku CD antologiju 'Sabrana djela 1976.-1987.' te prošireno vinilno reizdanje trećeg albuma 'Zastave'. Oba izdanja uspješno su promovirali na regionalnoj turneji. Singl 'Bez lica' (inače, jedina pjesma na ovim prostorima koja ima i svoj website) uvodna je skladba njihovog novog materijala u nastajanju.

'The Siids' su lani objavili jedan od ponajboljih hrvatskih albuma 'Brutalist' koji je skupio odlične kritike, a bend je dobio titulu Electro&Off izvođač godine na dodjeli Rock&Off nagrada. Njihova pjesma 'Beats Running Down' dobila je nagradu 'Ivica Vrkić' za singl godine na 41. Ri Rocku. Trenutačno, 'The Siids' rade na novim pjesmama, navodi se iz Dallas recordsa.

Zajednički projekt nosivog benda riječke rock-scene i riječkog dueta koji je oduševio prvijencem 'Brutalist' odražava i onu autentičnost riječke rock-scene, jedinstvenost koja u pravome smislu manifestira Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture.