CETINSKI ''Let 3 fino će se uklopiti u eurovizijski cirkus, no imamo još i politički dodatak...''

Tony Cetinski
Pixsell

Tony Cetinski, Sanja Doležal i Tonči Huljić odgovorili su Jutarnjem na pitanje: Kakve su šanse Hrvatske na Eurosongu s Letom 3 i ‘Mamom Šč‘?

''Iskreno, mislim da kasnimo barem 10 godina za tim tipom šokiranja publike jer je sve na Eurosongu odavno više politika agenda nego glazba. Tako da ćemo se, iako sa zakašnjenjem, s nastupom Leta 3 i pjesmom ‘Mama Šč‘ fino uklopiti u taj eurovizijski cirkus. Ako posprdno gledamo na ovaj festival onda su oni definitivno najbolji kandidati i jedva čekam da vidim koliko će daleko dobaciti'', govori Tony Cetinski koji nas je na Eurosongu predstavljao 1994. godine s pjesmom ‘Nek ti bude ljubav sva', i nastavlja:

''Nakon svakojakih likova što smo ih imali prilike gledati zadnjih godina na Eurosongu, a koji kao da su izašli iz horor filmova, smatram da se ne bismo trebali zgražati nad našim predstavnicima. No, ovdje imamo još i politički dodatak nakon kojeg se samo treba nadati da onaj na kojeg Letovci aludiraju u pjesmi neće poslati kakav ‘drončić‘ na probni let iznad Jadrana. To je, po meni, jedino zeznuto u cijeloj priči, to je ono oko čega se lome koplja i šire priče o diskvalifikaciji Hrvatske ove godine. Inače, zanimljivo je i to da, kad se pjeva o slobodama, onda se mjeri koji će se natpisi pojavljivati na video zidu, o kojim tipovima sloboda se pjeva... To kod nas nema prolaz na Dori, ali kad se ide na političku provokaciju, onda se odlučujemo provocirati. Sretno nam bilo! Ja volim dečke iz Leta 3 i želim im svu sreću! Žao mi je samo što se ranije nisu odlučili nastupiti na ovom festivalu jer je ionako u Europskoj uniji sve odavno otišlo u ‘Šč‘'', poručuje glazbenik koji je u Opatiji, na Dori, održao show program za pamćenje.

Sanju Doležal, koja je s Novim fosilima i pjesmom ‘Ja sam za ples‘ na Eurosongu bila 1987. godine, zatekli smo na povratku iz Sanrema. Zbog boravka u Italiji samu Doru nije pratila, ali je pogledala nastup Leta 3 koji će se, misli, super uklopiti u freak show u kakav se Eurosong zadnjih godina pretvorio.

''Ja sam staromodna, ja nekako više volim čuti dobru pjesmu poput one kakvu je 2017. godine izveo Salvador Sobral iz Portugala. No, nisam jedina, jer i Italija ove godine na Eurosong šalje pjesmu, a ne ludilo i cirkus. Marco Mengoni na Sanremu nije bio moj prvi izbor, ali ‘Due vite‘ je prije svega pjesma'', ističe Sanja Doležal.

I Tonči Huljić odlučio se za praćenje Sanrema, a žao mu je što tamo nije pobijedio njegov favorit Rosa Chemical.

''Očito je da je Italija ove godine na Eurosong ‘gurala‘ Marca Mengonija, odnosno pjesmu i melodiju. Što se same Dore tiče, loša vijest za glazbu općenito je da je tu pobijedila jedina pjesma koja je na ovom natjecanju i mogla pobijediti. ‘Mama Šč‘ ima taj catchy moment, ima ‘mama rodila morona‘, ima nužnu kontraverzu zbog čega o njoj već svi pišu... Kakve su nam šanse na Eurosongu? Ne znam, jer politička karta u prvom polufinalu u kojem se natječemo sa snažnim blokom skandinavskih i baltičkih zemalja ne ide nam u prilog. Nije sretna ni činjenica da s ovim tipom pjesme kaskamo najmanje dvije godine za svjetskim trendovima koje predvode Rihanna i Miley Cyrus koje forsiraju melodije i jednostavnost. Inače, ja sam prije dvije godine rekao da je kucnuo čas da se s Dore privremeno povuku mainstream autori i prepuste na neko vrijeme mjesto alternativcima. No bojim se da je to vrijedilo prije dvije godine, ali ne i sada'', kaže Tonči Huljić koji nas je na Eurosongu predstavljao čak četiri puta.

Bio je šesti 1995. u Dublinu s pjesmom ‘Nostalgija‘ (Magazin i Lidija Horvat Dunjko), četvrti u Jeruzalemu 1999. s pjesmom ‘Marija Magdalena‘, (Doris) deseti 2001. u Kopenhagenu s pjesmom ‘Strune ljubavi‘ (Vanna), a ‘Lijepa Tena‘ koju su 2009. u Moskvi odpjevali Igor Cukrov i Andrea Šušnjara je stigla do finala. Što misli, hoće li to uspjeti i Letu 3?

''Što se samog Leta 3 tiče, ja ih poštujem, zapravo sam ljubomoran na to što oni svoje ludilo uspijevaju predstaviti kao nešto normalno. Ja bih povremeno tako, ali ne znam kako. Svakako ću navijati za njih na Eurosongu, a što bude - bit će'', kaže Huljić.