Bruce Willis odlučio okončati karijeru

Bruce Willis odlučio okončati karijeru

Nakon što je otkriveno da pati od afazije, obitelj posljednjeg akcijskog junaka objavila je da se glumac, koji će se ove godine pojaviti u čak jedanaest filmova, povlači iz Hollywooda, piše časopis 'Gloria'.

Okrutna bolest afazija, koja obogaljuje sposobnost govora i razumijevanja jezika, neke udari iznenada kao maljem, a druge polako gura u komunikacijsko ništavilo. U Hollywoodu se još od 2015. znalo da s Bruceom Willisom nešto nije u redu, no o tome se nije javno govorilo. Willisovi su fanovi jedino mogli primijetiti da iz godine u godinu glumi u sve lošijim filmovima, zbog čega mu je u veljači bila dodijeljena 'Zlatna malina', parodijska nagrada za najgora holivudska ostvarenja. 

Organizatori 'Zlatne maline' sada se ispričavaju zbog sprdanja s Willisom i njegovim novijim ulogama: nisu, kažu, znali da je teško bolestan. Veo tajne s glumčeva zdravstvenog statusa skinula je njegova obitelj. Objavili su da njihov dragi suprug, otac i bivši suprug Bruce Willis zbog nedavno mu dijagnosticirane afazije odlazi u glumačku mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je zbilja izazovno razdoblje za našu obitelj i vrlo smo zahvalni na suosjećanju", stoji u izjavi koju su zajednički potpisale Bruceova supruga Emma Willis, bivša supruga Demi Moore te njegovih pet kćeri: Rumer, Scout, Tallulah, Mabel i Evelyn. Prve tri dobio je u braku s Demi, a Mabel i Evelyn u braku s Emmom. Sedam ključnih žena u životu Brucea Willisa uvijek su se dobro slagale, a sad ih dodatno ujedinjuje odlučnost da učine sve kako bi mu olakšale život s neizlječivom bolešću.

Kako je, i na temelju kojih simptoma, Willisu dijagnosticirana afazija te o kojem je točno tipu afazije riječ, to njegova obitelj i dalje taji, navodi 'Gloria'. Uzroci mogu biti ​​moždani udar, tumor, teška ozljeda mozga, bolesti poput Alzheimerove ili neke druge demencije… Uobičajeni simptomi su kratke ili nepotpune rečenice, zaboravljanje i brkanje riječi, izgovaranje besmislica… 

Iako afazija degenerira sposobnost komunikacije, ne utječe na inteligenciju. Ako oboljeli pokušaju objasniti kako se osjećaju, nisu to sposobni suvislo artikulirati, što je podjednako frustrirajuće i za njih i za njihove bližnje.

Willis je, kažu upućeni, sam odlučio da zbog bolesti završi karijeru, a obitelj ga je u tome podržala. Premda je posljednjih godina s njim bilo sve teže raditi, na račun stare slave stalno su mu nudili nove uloge koje je neselektivno prihvaćao, svjestan da su mu glumački dani odbrojani. Grabio je sve što može i snimao kao na traci - u četiri godine 22 filma! Samo u 2022. premijerno će biti prikazano čak 11 filmova gdje je glumio već ozbiljno načet afazijom. 

Svjedoci opisuju kako je to izgledalo na setu. Netko bi uvijek bio zadužen da u svakom trenutku bude uz akcijskog heroja Brucea Willisa i pazi na njega kao na malo dijete. Kako nije mogao zapamtiti tekstove uloga, morao je nositi minijaturne slušalice preko kojih su mu diktirali što treba izgovoriti pred kamerom. Replike drugih glumaca nije razumijevao. Na trenutke bi posve zaboravio gdje je i što mu je posao.

"Znam zašto si ti ovdje, ali zašto sam ja ovdje?", pitao je jednom na setu i duboko potresao sve koji su ga vidjeli tako konfuznog i izgubljenog. Willisovi su agenti inzistirali da na recentnijim projektima radi maksimalno dva dana, ukupno 16 radnih sati. Iako je davao sve od sebe, za dulja snimanja jednostavno nije bio sposoban.

Često se događalo da nakon samo četiri sata na setu bude potpuno neupotrebljiv. Redatelji su stoga morali znatno prerađivati i skraćivati scenarije te Bruceove monologe svoditi na minimum, objavila je 'Gloria'. U prosjeku je za dva dana posla, mučnog i za njega i za sve oko njega, dobivao honorar od dva milijuna dolara. Posljednjih mu je godina bilo najvažnije nagomilati što više gotovine, jer znao je da se bliži trenutak kad više neće moći zarađivati.