SARAJEVO Lidija Bačić pjevala ispred Katedrale Srca Isusova, zbog njezinog outfita gradski vijećnici traže sankcije

Lidija Bačić
Screenshot

Lidija Bačić je s pjevačem iz BiH, Fatmirom Sulejmanijem, u Sarajevu predstavila pjesmu "Sjaj" na platou ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.

Osim pjesme, pažnju je privukao outfit pjevačice iz Splita. Lidija je, inače, bila u svom uobičajenom scenskom izdanju, dekoltiranoj mini haljini. No o slučaju danas pišu brojni BiH mediji. 

"Katedrala Srca Isusova jedan je od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, gradskih simbola i stup duhovnog života katoličkog stanovništva u Sarajevu. Ona govori o kulturi mjesta u kojem se nalazi i stoljećima je posjećuju ljudi iz svih krajeva svijeta i svih religija" - istaknuto je u priopćenju u kojemu je oštro osuđen nastup Lidije Bačić pred sarajevskom katedralom, javlja klix.ba.

Lidija Bačić

Prenose daljnje reakcije:

"Klubovi vijećnika Naroda i pravde, SDP BiH i Naše stranke u Gradskom vijeću smatraju da je neprimjereno našu kulturnu baštinu koristiti kao pozadinu za estradne potrebe. Dostojanstvo jednog naroda čuva se i zaštitom integriteta njegovih spomenika. Oštro osuđujemo i pozivamo nadležne organe da pravovremeno reagiraju i u skladu sa zakonom, opomenu i sankcioniraju sudionike", poručeno je.

Lidija Bačić

Vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva, naime, oštro su osudili nastup splitske pjevačice, smatrajući neprimjerenim mjesto njegovog događanja, a kako piše portal depo.ba, razvile su se i rasprave o primjerenosti kreacije u kojoj je nastupila Lidija Bačić, s obzirom na mjesto događanja.

"Bilo je i onih koji su je branili, govoreći da ima pravo obući što želi i da joj haljina dobro stoji", navodi depo.ba.