PREDSTAVLJEN NOVI AUDI A8



Zapanjujući sportski duh, inovativna tehnologija i vrhunska udobnost.Opisi su to koji prate predstavljanje nove generacije modela automobila Audi A8. Novi vodeći model dokazuje već poznati slogan marke 'Napredak kroz tehniku' svojom aluminijskom karoserijom (ASF - Audi Space Frame), snažnim i vrlo učinkovitim motorima, dodatno poboljšanim MMI operativnim sustavom, novim sustavima za pomoć u vožnji, potpuno LED prednjim svjetlima i elegantnom unutrašnjosti majstorske razine izrade. Sa svom tom tehnologijom, novi Audi A8 nudi savršen spoj dinamike, dizajna, izrade i pionirske učinkovitosti. A8 3.0 TDI s pogonom na prednje kotače, koji slijedi kasnije, ispušta samo 159 g/km CO2, a s potrošnjom od 6,0 l/100km ima najnižu potrošnju goriva u luksuznom segmentu.


Novi Audi A8 nastao je u duhu Audijevog slogana 'Napredak kroz tehniku'

'Novi Audi A8 je najsportskija limuzina u svom segmentu', kaže Rupert Stadler, predsjednik Upravnog odbora AUDI AG-a. 'Predstavlja kombinaciju brojnih funkcija na nov i inteligentan način. Bez premca je u stilskim elementima i kada je u pitanju unutrašnjost.' Nova luksuzna limuzina, koja u salone dolazi početkom 2010. godine, tehnički je pravo umjetničko djelo. Njegova elegantna i snažna karoserija je aluminijski Audi Space Frame (ASF), koji teži otprilike 40 posto manje od iste takve konstrukcije od čelika. Unutrašnjost je privlačna, s novim i prostranim dizajnom te besprijekornom kvalitetom izrade u kojoj je puna pažnja posvećena i najsitnijim detaljima. Udobnost je prvoklasna, a impresivno je i dodatno osvjetljenja unutrašnjosti, a fasciniraju i luksuzna sjedala s električnim podešavanjem straga.


U high-tech stilu izvedena luksuzna unutrašnjost

Audi A8 predstavlja kombinaciju nove razine inteligencije i uzoritog i jednostavnog rada. Njegovo multimedijalno sučelje (MMI) sadrži pionirsku inovaciju: u kombinaciji sa sustavom za navigaciju koji se može naručiti u dodatnoj opremi, ono ima dodirnu podlogu - touchpad. MMI touch komande omogućuju vozaču intuitivno upravljanje mnogim funkcijama; na primjer, adresa odredišta može se unijeti crtanjem slova na podlogu. MMI sustav za navigaciju plus umrežen je na potpuno novi način, s naprednim sustavima za pomoć i sigurnost vozača. Prati unaprijed zadanu rutu tijekom vožnje i osigurava podatke za upravljačke jedinice automatskog mjenjača, prednjih svjetala i ACC stop & go funkcije pokretanja i zaustavljanja vozila. Viša razina inteligencije omogućuje tim sustavima prepoznavanje kompletnih scenarija i donošenje odluka za pomoć vozaču. Nova tehnologija uključuje sustav za bolju vidljivost noću prepoznavanjem pješaka, Audi pre sense sustav za zaštitu kao i – tijekom 2010. godine – prikaz ograničenja brzine.

Još jedno napredno tehnološko rješenje u novom A8 su potpuna LED svjetla, koja koriste svjetlosno emitirajuće diode za sve funkcije osvjetljavanja. Ona ovoj luksuznoj limuzini daju besprijekoran izgled čak i tijekom dana, a još su impresivnija kada počne padati mrak. Revolucionarna optika koja se koristi na tim svjetlima znači odmak od klasičnih cjevastih svjetlosnih modula. Potpuno LED prednja svjetla otvaraju novo poglavlje u tehnologiji izrade svjetala.

Novi A8 dolazi na tržište s jednim od dva motora, 4.2 FSI snage 273 kW (372 KS) i 4.2 TDI snage 258 kW (350 KS). Nakon njih uslijedit će 3.0 TDI snage 184 kW (250 KS). Svi motori mogu se pohvaliti većom snagom i većim okretnim momentom - ali manjom potrošnjom goriva, koja se smanjila za 13 do 22 posto, zahvaljujući inteligentnim i učinkovitim tehnologijama kao što su sustav obnavljanja energije i inovativno toplinsko upravljanje. Druga verzija modela motora 3.0 TDI uslijedit će kasnije. Ima snagu od 150 kW (204 KS), pogon na prednje kotače i troši samo 6,0 l/100 km u EU ciklusu vožnje. To odgovara emisiji CO2 od 159 g/km – dosada nedostižna vrijednost u segmentu luksuznih vozila.

Novi Audi A8 ukratko:

Karoserija
- Lagana, a opet izuzetno snažna aluminijska karoserija ASF dizajna
- Graciozan dizajn, potpuno LED prednja svjetla uz doplatu

Unutrašnjost i komande
- Luksuzna unutrašnjost s novo razvijenim, prostranim dizajnom
- Majstorska izrada, unutarnje osvjetljenje nabijeno emocijama
- Napredni MMI operativni sustav, MMI sustav za navigaciju sa zaslonom osjetljivim na dodir i pionirskim konceptom rada
- Sjedala s dodatnim funkcijama ventilacije i masaže, luksuzna pojedinačna stražnja sjedala mogu se naručiti u dodatnoj opremi

Sigurnost
- Novi Audi pre sense sustav u svrhu izbjegavanja nezgoda i umanjivanje posljedica eventualnih nezgoda

Informatički sustavi i sustavi za pomoć vozaču
- Sustav za navigaciju nove generacije koji je usko povezan sa
sustavima za pomoć u vožnji; napredni audio sustavi i online usluge
- Sustav za bolju vidljivost noću s označavanjem pješaka, prilagodljivi regulator brzine sa stop & go funkcijom pokretanja i zaustavljanja vozila i napredni sustavi za pomoć u vožnji

Pogon
- Dva TDI motora i jedan benzinski motor, svi s direktnim ubrizgavanjem goriva, s rasponom snage od 184 kW (250 KS) do 273 kW (372 KS)
- I još jedan motor 3.0 TDI snage 150 kW (204 KS), s najboljom u klasi emisijom CO2 od 159 g/km
- Potrošnja goriva smanjena je za do 22 posto, uz istovremeno poboljšanje performansi
- Svi modeli motora sa sustavom obnavljanja energije, a motor 3.0 TDI i sa sustavom start-stop
- Novi tiptronic mjenjač s 8 stupnjeva prijenosa u serijskoj opremi
- quattro pogon na sva četiri kotača u serijskoj opremi, sportski diferencijal u dodatnoj opremi

Šasija
- Lagani ovjes, ujednačena raspodjela opterećenja po osovinama
- Dinamični sustav za vožnju Audi drive select s prilagodljivim, zračnim ovjesom i prilagodljivim amortizerima u serijskoj opremi, te dinamičnim upravljanjem u dodatnoj opremi

(dvk)

Još fotografija…













 

autoportal.hr