POPIS 20 NAJSIGURNIJIH ZEMALJA SVIJETA Putovanje u BiH tek na 61. preporučenom mjestu, Hrvatska na 14.

Studija o miru u svijetu,Island

Studija o miru u svijetu pokazuje da su globalni sukobi najveći u posljednjih 15 godina, a vlade širom svijeta smanjuju broj sigurnih destinacija na koje se savjetuje putovati.

Pitate li se koja je najsigurnija zemlja na svijetu - odgovor je Island, pokazuje studija Instituta za ekonomiju i mir 2023., a slijede ga Danska, Irska, Novi Zeland i Austrija. Mnoge od tih zemalja trenutno drže prva mjesta u izvještaju EIU-a (Economist Intelligence Unit) o gradovima u kojima je najbolje živjeti, piše PunKufer.

"U izvješću se ističe da iako mnoge zemlje troše manje na vojsku, mnogo ih je više uključeno u vanjske sukobe. Broj ljudi koji su umrli u sukobima širom svijeta u protekloj godini najveći je u ovom vijeku (od genocida u Ruandi), a više od polovine zemalja svijeta (56 posto) uključeno je u vanjske sukobe".

Island je najmirnije mjesto za život od 2008., a nalazi se i na trećem mjestu najsretnijih zemalja na svijetu. Europa je pak najmirnija regija na svijetu sa sedam od 7 od 10 najmirnijih zemalja, ali situacija je značajno napetija nego prije 15 godina zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Također, od 2008. zabilježen je značajan porast nasilnih demonstracija u svijetu. Popis najnemirnijih zemalja ne mijena se godinama, a na prvom mjestu je Afganistan, osmu godinu zaredom. Slijede ga Jemen, Sirija, Južni Sudan i Demokratska Republika Kongo.

Hrvatska je na 14. mjestu, a Slovenci su na osmom mjestu ljestvice. Bosna i Hercegovina nalazi se na 61. mjestu, a Srbija na 65.

20 najmirnijih zemalja na svijetu

Island

Danska

Irska

Novi Zeland

Austrija

Singapur

Portugal

Slovenija

Japan

Švicarska

Kanada

Češka

Finska

Hrvatska

Njemačka

Nizozemska

Butan

Mađarska

Malezija

Belgija