PAMELA RAMLJAK "Bakšiša bude i kod nas, ali ne kao kod nekoga tko je s Granda"

Pamela Ramljak
Screenshot/Instagram

Intervju s poznatom bh. i hrvatskom pjevačicom Pamelom Ramljak i članicom nekada poznate i popularne grupe Feminnem, koji su se nakon "gašenja“ ovih dana ponovno vratile na regionalnu scenu u punom jeku, Express je vodio u pauzi čuvanja njeno dvoje djece.

Kao i uvijek Pamela je bila izuzetno dobro raspoložena i voljna za iskren i otvoren razgovor.

"Iskreno govoreći ja se nisam nikada bila povukla s estrade, i dalje sam snimala i objavljivala svoje pjesme, ali ne tako često kada je Feminnem bio u samom vrhu i kada smo godišnje izbacivali tri do četiri pjesme godišnje. Ali, nisam ni vidjela svrhu izbacivanja novih pjesama tako često. Zadnjih osam godina svaki vikend radim, a posebno su vjenčanja i svadbe u pitanju. Tako da mi nije bilo nužno i prijeko potrebno objavljivati nove pjesme, a i povelik je to trošak. A, što se tiče same grupe to je nešto što je već uhodano, tu stoji mnogo ljudi iza nas poput Branimira Mihaljevića, Karpo medija.., tako da nama curama ostaje samo da dobro pjevamo, lijepo izgledamo, a za sve ostalo se brinu drugi".

Dok si na neki način odmarala i sama solirala vjerojatno si imala i vremena da promatraš sve te promjene na estradi, nekada kada ste vi počinjali i danas?

"Danas je mladim pjevačima i glazbenicima puno toga štošta dostupnije već što je bilo u vrijeme kada smo mi počinjali. Iskreno i sama sam nekako nenadano u zadnjih deset godina postala Influencer na društvenim mrežama. Mislim da su danas influencerice postale vrlo, vrlo bitnije od bilo čega drugoga. Neki dan sam bila na jednoj velikoj gala zabavi u Zagrebu i baš sam primijetila, kako se sve to nekako promijenilo. Nekada su se na takve zabave pozivali najpoznatiji pjevači, glumci, a sada je tu pedeset posto bilo Influencera, Tiktokeri, s Instagrama… Sve se to promijenilo, pa danas jednu moju objavu na Instagramu vidi preko sto tisuća ljudi, svijet je postao totalno digitaliziran. Puno je lakše doći do publike. U naše vrijeme su odlučivali raznorazni urednici, a jednim dijelom je i danas tako da ti se pjesma zavrti na televiziji i radiju, ali doći do pratitelja je puno lakše. Danas mladi definitivno imaju mnogo veće šanse za uspjehom, još ako su talentirani".

Jesu li po tebi influenceri pravi konkurenti estradi?

"Pa, ne znam ni sama što bi rekla. Ima ih raznih, ima ih vrlo, vrlo uspješnih, a opet je stvar u tome što reklamiraju. Ja pratim neke, neki su mi tanimljivi i tim poslom se uistinu može dobro zaraditi. Ja sam nekada sama šokirana koliko mi novca daju za jednu običnu sliku, za koju mi treba pet minuta vremena".

Je li znači da se znaš dobro prodati?

"Lagala bih kada bih rekla da ne naplatim svoje usluge, ali biram što ću snimati. Nisam tip koji bi reklamirao nešto što ne ide uz moj životni stil. Zvali su me da reklamiram "raj protiv komaraca“, ali nisam pristala. Prihvaćam snimanja, svaki dodatno zarađeni novac dobro dođe. Znam par nekih u Hrvatskoj koji jako dobro zarade. To je laka i brza lova, a ja se moram "ubiti na vjenčanjima“ cijelu noć da bi zaradila svoj novac. Jer nitko od nas pjevača i glazbenika nije došao na svadbu da uživa već da radi i to do zore. Moj suprug radi na televiziji, pa svojom zaradom ne može dostići jednog dobro plaćenog Influencera".

Pamela Ramljak pjevačica na svadbenim veseljima. Opiši malo kako to izgleda, obzirom da nisi folk pjevačica?

"Ima raznih svadbenih veselja iznenadili bi se kada bi me vidjeli na jednoj svadbi. Uglavnom su to malo finije svadbe, puno nogometaša sam oženila, Mirnu Jukić sam vjenčala, pa boksere sam vjenčala. Moje svadbe su u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, to su gradovi gdje najviše idem i nastupam. Moj bend i ja sviramo i pjevamo sve i svašta ,ali uglavnom pop, rok, slavonske, dalmatinske, a kada me neka mlada nazove i traži narodnjake, ja joj onda preporučim neki drugi bend. Na takvim svadbama ima i kićenja novcem. Bakšiša bude i kod nas, ali ne kao kod nekoga tko je s Granda. Ja dobijem svoju cifru koju tražim i to je to".

S obzirom da si pjevačica, javna osoba, je li od strane supruga ima ljubomore?

"Ne, nema nikakve. Ja nisam tamo neka kafanska pjevačica, dođem na svadbu, lijepo obučena, uglađena, pa večeram kada i mladenci i gosti večeraju. Sve je to nekako gospodski".

Opet je zaživio Feminnem?

"Meni je to uistinu drago što se opet sve to pokrenulo. Nismo to pokrenuli zbog financija, jer smo zaista sve tri jako dobro situirane, jednostavno iz nekog gušta. Meni je to samo još jedan dodatni projekt, jer ja ne odustajem od svog vlastitog, i dalje radim svoje stvari. Bit će dosta koncerata s Feminnem i meni će doći kao neko odmaranje. Iskreno uvijek mi je draže s curama raditi, nastupati, i njih sam uvukla u posao na društvenim mrežama. Ideja da se okupimo bila je Nedina i moja. Kao majka htjela sam da imam dvoje djece, sve nam se kasnije posložilo, u životnom smo razdoblju kada radimo sve ono što volimo. Nakon covida i raznih ratova jednostavno želimo živjeti. Nika je tu, kao naša zadnja članica, s njom smo imali i najviše hitova. Ona je bila oboljela, ali Bogu dragom hvala u zadnjih par godina nema više nikakvih bolova, što nas posebno veseli. Objavili smo i povratnički singl "Zajedno“.

Sadržaj se učitava...

Razmišljate li o novoj Euroviziji?

"Ja osobito ne, dala bih mogućnost i šansu drugim mladim ljudima. Neka se oni dokazuju".

Feminnem u Sarajevu?

"Planiramo svašta, upravo smo potpisali ugovor s jednom tvrtkom iz Mostara, jako su profesionalni, pa planiramo i Sarajevo. Ali, ove godine će biti malo teže, jer Neda i ja imamo na desetine svadbi odraditi".

Vrlo često s djecom posjećuješ rodni grad Čapljinu?

"Da, to radim što češće mogu. Dok su moji roditelji živi, a njihovi baka i deda, treba što češće viđati se i družiti. Moj odnos s bakom i djedom je mene osobno definiralo u mom djetinjstvu i mojim mladim godinama života. Imala sam jako blizak odnos s mojom bakom i voljela bih da i taj njihov odnos s njihovom bakom bude jedan dio definiranja njihovog budućeg života".

Zbog nastupa ispred Katedrale u Sarajevu pojedini mediji u regiji linčovali su Lidiju Bačić?

"Ne bih ja to baš komentirala. Niti sam modni kreator niti volim javno da komentiram kolege, neka svatko radi onako kako misli da je najbolje za njega. Na ovom bih sada stala".

Bila si u profesor u školi, zbog čega si odustala?

"Ne, ne bih nikada više. Iskreno ja se divim svim profesorima, nastavnicima i mislim da je to najpotplaćeniji posao na svijetu. Oni imaju takvu odgovornost, oni su i polupshilozi, polupsihijatri, a sve to rade za mizerne plaće i meni je to strašno. Svima njima kapa do poda".