FOTO/VIDEO  Najmračniji Zoster dosad. Pogledajte spot za pjesmu 'Mozak na pašnjak' sniman u hotelu Ero

Zoster,Mostar,Hotel Ero,novi spot,Karmen Obrdalj

Popularna mostarska glazbena grupa „Zoster“ objavila je novu pjesmu pod imenom „Mozak na pašnjak“, čime je još jednom najavila nadolazeći album pod nazivom  „Najgori“.

Priliku da vizualno prikaže ovu pjesmu dobila je mlada mostarska umjetnica i redateljica Karmen Obrdalj, a kako je kazala za Hercegovina.info, pjesma ima mračniji ton, nakon kojeg kao da prelazi u drugu pjesmu, pa je tu tranziciju predstavila kroz napuštene socijalističke hotele, kojih je naša država prepuna.

Spot sniman u hotelu Ero

„Sama pjesma je nastala davno, prije nekih deset godina. Bend ’Zoster’ je nije snimao ni objavljivao, te se nakon nekog vremena pjesma spojila s drugom pjesmom. U kontekstu albuma ona se nalazi negdje na sredini tj. predstavlja lom anti-junaka kojeg pratimo – Najgoreg“, rekla je Obrdalj za naš medij, dodavši da pjesma govori o Najgorem koji se razočarava u svijet koji je sam stvorio, upada u stanje gorčine i prelazi na tamnu stranu gdje i postaje - Najgori.

„On doživljava neku vrstu osobnog loma i mraka, nakon kojeg ne vidi izlaz. Jedino što mu preostaje je da jednostavno sve pomnoži s nulom ili pusti mozak na pašnjak. Od tuda dolazi naziv pjesme“, pojasnila je Obrdalj.

Pjesma i spot u mračnijem tonu od onoga na što smo navikli od Zostera

Ideja za spot je došla iz dugog preslušavanje pjesme, osjećaja atmosfere i ritma.

Sadržaj se učitava...

„Pjesma ima mračniji ton, nakon kojeg kao da prelazi u drugu pjesmu. Ta tranzicija me je upravo podsjetila na napuštene socijalističke hotele koje možemo vidjeti svugdje u našoj državi. Radnju sam iz tog razloga smjestila u hotel Ero, a likovi su duhovi radnika napuštenog hotela. Hotel mi je predstavljao tranziciju kroz kontraste između luksuznih dijelova hotela koji su nekada bili moderni a sada su ostali zanemareni i u raspadanju. Poput duše Najgoreg koje se negdje nalazi u tranziciji između prošlosti i sadašnjosti“, objasnila je Obrdalj.

Obrdalj je već imala priliku da se okuša u režiranju glazbenih spotova, ali željela je da naglasi da je suradnja s bendom „Zoster“ za nju bila vrlo uzbudljiva i kreativno oslobađajuća.

„Članovi benda su pokazali iznimno povjerenje u moje vodstvo. Dopustili su mi da iskažem svoju kreativnost i dali su mi slobodu da izvedem svoju viziju na najbolji mogući način. Uz to, bili su otvoreni za moje prijedloge i ideje, te smo zajedno donosili odluke koje su poboljšale kvalitetu spota. Rijetko se viđa tim tako sposobnih, entuzijastičnih i kreativnih ljudi. Iznimno sam ponosna na čitav kreativni tim koji je sudjelovao“, naglasila je Obrdalj.

Kada je u pitanju stvaralački tijek jednog spota, u njenom slučaju to uključuje slušanje pjesme kao cjeline, jer je jedan od najbitnijih faktora osjetiti atmosferu pjesme i dopustiti da vas ona sama odvede do priče.

„Tekst analiziram, ali on mi nije presudan u stvaranju svijeta. Najbitnije mi je kako pjesma diše. Volim sama proći kroz taj proces, dok ne dođem do okvirne ideje. Onda volim čuti viđenje autora i čitavog benda o samoj pjesmi, kako bih vidjela jesmo li na istoj stranici. Kod spotova se pokušavam maksimalno prepustiti i ne stvarati si granice, jer je to zaista odličan medij za slobodu stvaranja“, objasnila je Obrdalj.

Obrdalj radi na novom filmu

Inače, Obrdalj trenutno radi i na magistarskom filmu kojeg će snimati baš u Mostaru, a njeni planovi za budućnost se vezuju za granice Balkana.

„Mostar je grad s mnogo kreativaca. Drago mi je vidjeti da to ostaje primijećeno i da umjetnici dobivaju podršku. Nadam se da ćemo imati mnogo primjera gdje se mladim talentima pružaju mogućnosti za izražavanje i razvoj njihovih vještina. Bitno je da umjetnici dobiju institucionalnu pomoć, jer će zauzvrat grad dobiti ogromno kulturno bogatstvo. Sve u svemu, stanje kulture u Mostaru je u usponu. Mislim da polako stvaramo mjesto koje je središte umjetnosti, kreativnosti i kulturne raznolikosti“, zaključila je Obrdalj u razgovoru sa novinarkom Hercegovina.info 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.