FOTO  Modna ikona i inspiracija svijetu i 26 godina nakon tragične smrti

princeza Diana,stil,moda,odjeća
Profimedia

Posljednjeg dana kolovoza 1997. godine svijet je na trenutak zastao nakon vijesti o pogibelji princeze Diane. Za života, znatiželjna javnost i mediji pratili su njezin svaki korak, a do danas je ostala jednako obožavana - ujedno je i ultimativna modna ikona čije su modne inspiracije ostale jednako aktualne i poželjne sve ove godine, piše Gloria.hr.

princeza Diana,stil,moda,odjeća

Popularnosti među mlađim generacijama pridonijele su serije i filmovi o njezinom životu: "The Crown" u produkciji Netflixa, u su prikazani najvažniji događaji iz njezinog života, a osim popularne serije, njezin život prikazan je i u filmu iz 2021., "Spencer" s Kristen Stewart u glavnoj ulozi.

princeza Diana,stil,moda,odjeća

O outfitima se za vrijeme promocije filma puno govorilo, a obožavaju ga slavne dame - primjerice, Rihanna koja je izjavila: "svaki styling bio joj je na mjestu, s odjećom je bila gangsta".

princeza Diana,stil,moda,odjeća

Zbog nostalgije koja vlada posljednjih sezona njezin stil je još popularniji - onaj iz osamdesetih, a posebno iz devedesetih godina kada je često nosila casual kombinacije, traperice, oversized komade. Priznala je u jednom od razgovora da se njezina garderoba prije udaje za Charlesa sastojala od jedne duge haljine, svilene košulje i jednih cipela. No s godinama je razvila upečatljivi modni stil, elegantni u osamdesetim godinama kada je za službene događaje nosila kostime naglašenih ramena, bisere ali i boje i uzorke.

princeza Diana,stil,moda,odjeća

Devedesetih je krojila svoja pravila i kao najfotografiranija žena svijeta nosila je Chanel odijela, Diorove torbe, Jimmy Choo cipele. Francuski Dior po princezi je nazvao jednu od svojih najtraženijih torbica - Lady Dior. Pamtimo je i po kultnim outfitima s biciklističkim hlačicama, sportskim majicama, ali i po elegantnim izdanjima i nezaboravnoj revenge maloj crnoj haljini. Off-duty stil s obilježjima modnih devedesetih ipak je danas najčešća inspiracija na nostalgičnim Instagram profilima posvećenima princezi.

princeza Diana,stil,moda,odjeća

U englesku kraljevsku obitelj unijela je razigranost i nije se bojala prkositi njihovim uštogljenim pravilima. Odjeću je dobro koristila za neverbalnu komunikaciju - najpoznatiji primjer njezin je crveni pulover s bijelim i jednom crnom ovčicom, kojim je poslala jasnu poruku da se ne osjeća kao dio kraljevske obitelji u kojoj se nalazila.

princeza Diana,stil,moda,odjeća

Brend Rowing Blazers prije nekoliko godina svoju kolekciju posvetio je njezinom stilu iz osamdesetih i izbacio repliku pulovera s crnom ovcom, kojeg je tada nosila na traper hlače. Isti će pak ove godine u Sotheby‘su u New Yorku biti izložen i ponuđen za aukciju (od 7. do 13. rujna), a online nadmetanje za modni komad povijesti počet će na dan njezine obljetnice smrti. Objavljena početna cijena je - 50.000 dolara, no očekuje se da će doseći puno veći iznos. 

princeza Diana,stil,moda,odjeća