Zašto se volimo maziti?

Ovaj hormon izlučuje hipotalamus u tijelu žena za vrijeme dojenja te utječe na stvaranje veze između majke i djeteta. Manje doze pojavljuju se i kod očeva, no većinom tek nakon što se dijete rodi. A znamo i kako se tzv. 'cuddle chemical' izlučuje poslije seksa te stvara osjećaj povezanosti među partnerima. Kako donosi Time, ovaj hormon mogao bi imati i puno veće značenje u suočavanju sa shizofrenijom ili autizmom.

Njemački znanstvenik Rene Hullerman te britanski znanstvenik Keith Kendrick proveli su zajedničko istraživanje. U prvom koraku studija je provedena na 48 ispitanika, podijeljenima u dvije grupe - na onu grupu muškaraca kojima su zaista dali oksitocin te na placebo grupu. Objema  grupama pokazali su fotografije koje bi mogle izazvati osjećaje – dijete koje plače, djevojčicu s mačkom i tužnog čovjeka. Pokazalo se da su ispitanici prve grupe pokazali znakove znatno višeg stupnja empatije, nego oni u placebo grupi. U drugom dijelu studije testirala se mogućnost ispitanika da primijete određene detalje na slikama, ili riječi. Došli su do zaključka kako se povećanjem empatije povećavava i socijalno učenje.

Corbis

To ne bi bili tako značajni rezultati, da ne smatraju kako bi se mogli primijeniti i na oboljele od shizofrenije te autizma, koji su obilježeni nedostatkom socijalnih osjećaja te mogućnosti iščitavanja istih. U studiji provedenoj prošle veljače u Francuskoj na 13-ero djece s blagim autizmom, pokazalo se da su nakon ubrizgavanja oksitocina, mogli lakše odgonetnuti govor tijela tijekom igre 'lovice'.

Ovakva istraživanja daju puno nade za oboljele, ali ostalima bismo prepuručili – oksitocina nikada dosta, zato se puno, puno mazite.