Zašto ne možemo odoljeti mirisu tijela?

Iako naš nos nije ni izbliza osjetljiv instrument kao nosovi, primjerice naših psećih prijatelja, to je svejedno jedan krajnje delikatan organ. Od nekoliko milijuna njušnih stanica s kojima raspolažemo, svaka spada u jednu od preko tisuću (koliko zasad znamo) različitih receptornih tipova. To nam omogućava da razlikujemo preko 10.000 različitih mirisa. Deset tisuća! Od specifičnog vonja gradskog smetlišta u vlažno ljetno poslijepodne do Chanela 5 kojim nas je susjeda ujutro okrznula u liftu.

E sad, kad smo već kod tog Chanela, u žustrim raspravama koje se trenutno vode u znanstvenim kružocima oko toga postoje li ljudski feromoni ili ne, često se izvlače i istraživanja koja pokazuju da žene i muškarci mogu njuhom razlikovati atraktivne pripadnike suprotnog spola od onih manje atraktivnih. Kako to izgleda? Natjerate deset frajera da tjedan dana svaku noć spavaju u istoj pamučnoj majci. Pritom im zabranite da koriste parfimirane dezodoranse i jedu određene vrste hrane (poput šparoga i češnjaka) koje mogu znatno promijeniti mirise koje tijelo proizvodi. Zatim te majice date na njušenje ispitanicama koje ove frajere nisu nikada u životu vidjele i pitate ih koji im je miris najatraktivniji. Mislite da će sve one odabrati istog frajera?

Ne, neće. Pokazalo se da će žena odabrati muškarca koji ima gene različite od njezinih na upravo onom dijelu genoma koji kodira naš imunosni sustav. Što to znači? To znači da bi potencijalni potomci nje i frajera čiji je miris privlači bili otporniji na veći raspon različitih boleština i nametnika. Nije li to olakšanje znati? Ime onog jednog pravog zapisano vam je u genima.

Ali priča tu ne staje. Istraživači su dalje pokazali i da nije svejedno u kojoj je fazi menstrualnog ciklusa žena koja njuši spomenute majice. One koje ovuliraju odabiru mirise frajera koji su dominantniji, pravi mačo tipovi! Zanimljivo, kod žena koje koriste oralnu kontracepciju istraživači nisu našli slične efekte. Bez daljnjega, škakljiva serija istraživanja. Ali što nam to točno govori?

Neki čak idu toliko daleko da savjetuju prestanak korištenja dezodoransa, parfema, ali i oralnih kontraceptiva jer bi vas ta sredstva mogla omesti u tome da nanjušite onu jednu osobu koja je prava za vas. Mirisima koje nanosite maskirate svoj prirodni vonj koji će nekome biti, baš poput svjetla za moljca, neodoljivo privlačan.

Vratimo se sada na ono vlažno ljetno poslijepodne: vraćate se javnim gradskim autobusom kući, nakon napornog radnog dana, uokolo u izobilju frajeri koji ne koriste dezodoranse jer čekaju da ih nanjuši ona jedna prava… Nije to baš ni toliko sretna pomisao.

izvor: tportal.hr