Za neobavezan seks trebate „prijatelja za seks“

Neću lagati, ideju za ovu temu sam dobila gledajući prastaru epizodu serije „Seks i grada" na jednom od stranih satelitskih programa. Tema s kojom se Carrie suočila bila je „fuck buddy" (za sve oni koji ne znaju taj termin, to je prijatelj koji služi samo za seks).

I dok je moj dečko spavao pokraj mene u krevetu, ja sam se gledajući vratila u nešto bezbrižnije dane mojeg fakultetskog obrazovanja i pomislila na osobu na koju već nisam pomislila godinama, mojeg „fuck buddya". Usne su mi se automatski rastegnule u smiješak koji mi se nije skidao s lica sve dok nisam zaspala.
Uglavnom, priča je vrlo jednostavna.

Upoznala sam ga na jednom od mnogobrojnih fakultetskih tuluma, kojih se većinom sjećam u magli, zahvaljujući većim količinama alkohola. Tako se niti trenutka kada sam ga upoznala ne sjećam baš najbolje. Znam da sam bila u šarolikom društvu, tada me pomalo „pucala" depresija jer sam nedavno prekinula vezu. Čangrizava i nezainteresirana za neke teške razgovore, pa tako i upoznavanje, ugledala sam njega, kako se grli s jednom prijateljicom. Odmah sam pomislila „nice catch" (dobar ulov), no odmah poslije, ista ta prijateljica upoznavala me s njim i objašnjavala mi kako je u rodu s gospodinom „nice catch".

Uh, bio je daleko iznad moje lige dečki - savršen izgled, odjeća, miris (miris sam tek osjetila kasnije).
Pola sata poslije primijetila sam da mu se nabacuje jedna od mojih poznanica. Još nekoliko pića kasnije, pridružio se ponovno mojoj prijateljici/rodbini s kojom sam cijelo vrijeme bila u društvu.
U tom trenutku činilo mi se da mi je namignuo, no nisam bila sto posto sigurna jesam li dobro vidjela.

Početak i kraj

Eh, drage moje, osim izgleda, odjeće i mirisa imao je i "spiku", na što sam do kraja pala. Pola sata poslije, već smo se ljubili u liftu izlazeći iz zgrade gdje se tulum održavao, a 20-tak minuta poslije valjali smo se po krevetu mojeg studentskog stana u Zagrebu. Dva sata poslije i još jednog valjanja, bio je na izlaznim vratima. „Bilo je super! Čujemo se, laku noć" - rekao je i nestao na mračnom stubištu.

Probudila sam se u kasno prijepodne s blaženim izrazom na licu i njegovim brojem mobitela na radnom stolu, koji ranije nisam ni primijetila. Valjda ga je napisao kada sam bila u kupaonici.
Prošla su dva dana i moram priznati da osim prelijepog sjećanja na strastvenu noć, nisam živjela u iluziji da će me nazvati. Ali, čudo se dogodilo, nazvao je!

Od onda, svaki puta kada bi se vidjeli, pohvatali smo se gdje god smo stigli, bez mnogo uvoda i velikih razgovora.
Imali smo prešutan dogovor da se sve temelji na neobaveznom i jako dobro seksu, no da dalje od toga neće ići.
S vremenom sam ipak saznala nešto više o njemu, mislim na ono mentalno, jer sam znala svaki djelić njegova božanstvenog tijela, i u tami i na svijetlu.

Kako je započela veza tako je i završila. Bez gorkih osjećaja, mržnje, možda samo malo tuge jer je gotovo. Zbog čega je završilo, u biti niti sama ne bih znala objasniti. Jesu li se možda počeli rađati osjećaji, je li našao drugu, jesmo li prerasli seks i trebalo je prijeći na onu višu emocionalnu razinu? Nikada neću saznati, jer mi smo odabrali - prekid.

Samo seks

Kada sam svoju avanturu ispričala nekolicini najbližih prijateljica naišla sam na reakcije koje nisam očekivala - šok, zgražanje, gađenje, uzbuđenje, sve odjednom. Moram priznati da sam se nakon tog priznanja osjećala prilično loše, pomalo jeftino, iako sam u sebi znala da ništa ne bih promijenila.
Samopouzdanje mi je bilo u nebesima, bila sam si ljepša nego inače, a i više nisam patila za svojim bivšim. Upravo suprotno! Bila sam sretna što sam prekinula s njim.

Kada danas pogledam na tu svoju avanturu, s gotovo nepoznatim muškarcem, a s kojim sam podijelila neke najintimnije trenutke, nisam ni sama sigurna što osjećam.
Daleko od toga da žalim što sam tako postupila, u tom trenutku to je bilo ono što mi je trebalo. On mi je bio utjeha, iako mi, osim fizičkog zadovoljstva, nije ništa drugo pružio.

Strast nije bila iluzija, kemija nije bila iluzija. Bila je stvarna i iskrena, dok je trajala. Vjerojatno je to i razlog zbog čega dok o njemu razmišljam još uvijek imam smiješak na licu. Bez žaljenja, bez negativnih osjećaja.
Kada bih danas sebe, pa tako i svoje prijateljice išla analizirati u detalje, vjerojatno bi iz svega izvukla još nekoliko poanta i razloge svojih postupaka i njihovih reakcija.

Ono što je zaista potrebno zapamtiti je, da od prijatelja za seks ne smijete očekivati ništa drugo osim seksa. U suprotnom, to može ostaviti gorak osjećaj, što je na žalost često slučaj.
Bez obzira na motiv, neka vas vodi čista kemija, želja za avanturom i ostvarenje maštarija koje niste do sada uspjeli ostvariti. Tako dugo dok ste na istoj valnoj duljini što se tiče emocionalnog nevezivanja, ne može vam se dogoditi ništa toliko loše.

Iskrenost i osjećaji

Postoji nekoliko vrsta prijatelja za seks. Osoba koju sretnete negdje i upuštate se u seksualnu vezu, poznanik ili kolega s posla. Muške prijatelje stavljam u posebnu kategoriju, jer ako vam je prijatelj, upleteni su osjećaji koji nemaju veze sa seksom.

Upuštanjem u seksualnu vezu s prijateljem morate biti svjesni da postoje velike šanse da se ne radi samo o neobaveznom i povremenom seksu, nego da ako i vi ne gajite prema njemu neke dublje osjećaje, moguće da to nije slučaj kod njega, priznao on to ili ne. Nikad se ne zna, možda se vi i negdje u tom putu zaljubite.

Naravno, možda kada nestane strasti i želje za seksom, ostanete i dalje prijatelji, no nemojte se previše nadati.
Ukoliko će netko od vas tijekom ove poluveze spavati i s drugim ljudima, budite iskreni o tome, jer u suprotnom može doći do nenadanih komplikacija - ljubomore, srdžbe, osjećaja izdaje. Koliko god ta veza s prijateljem za seks izgledala jednostavno, može zakomplicirati mnogo stvari.

Najbolje je da veza s prijateljem za seks bude što jednostavnija, što laganija, što neobaveznija. Kada se sva „vatra" izgori i shvatite da nemate o čemu razgovarati, krenite svaki svojim putem. Bez slomljenih srca i sa smiješkom na licu.

zena.hr