Što nam to ubija volju za seksom?

Dugo radno vrijeme, posao koji donosimo kući, stres, žongliranje između poslovnih i obiteljskih obaveza, sve to nas toliko iscrpljuje da na kraju dana jedino što želimo je otići u krevet i pošteno se naspavati. Zbog toga najviše pati naš seksualni život.

Dvije trećine od ukupno 3000 ljudi koji su sudjelovali u istraživanju priznaje da ima energije i volje da vođenjem ljubavi samo preko vikenda, kad se ne moraju rano ustajati sljedećega jutra. Gotovo polovica ispitanika priznala je da je odbila pokušaje partnera za intimnošću u zadnjih mjesec dana jer su previše umorni, a svaka peta osoba rekla je 'ne' barem jednom ovoga tjedna.

Top pet razloga zašto smo previše umorni za seks:

1. Ne spavamo dovoljno i kvalitetno
2. Previše vremena provodimo na poslu
3. Partner prekasno dolazi u krevet
4. Djeca se bude prerano i prekasno odlaze u krevet
5. Društveni život nam je prebogat
Ispitanici su otkrili da je najčešći razlog zbog kojeg nemaju volje za seksom taj što ne spavaju dobro, a drugi krivac je predug radni dan. Previše kasan odlazak u krevet, činjenica da nas djeca dugo drže budnima ili nas rano bude i bogat društveni život također su krivci za premalo akcije među plahtama.

Istraživanje je također pokazalo da će skoro polovica ispitanika odbiti seks ako misle da je prekasno, a 22 sata su donja granica kada smo još uvijek koliko-toliko spremni prihvatiti partnerovu inicijativu. Pokazalo se i da se svaki drugi par svađa zbog nedostatka seksa u svojoj vezi, a 17 posto ih se rastaje zbog istog razloga. Oko 60 posto ih je priznalo da bi se trebalo više potruditi i pronaći vremena za seks.

No istraživanje je pokazalo da odbijanje seksa nije jedini simptom umora, a gotovo polovica ispitanika otkrila je da ima kraći fitilj te da zbog iscrpljenosti lako plane.

Zbog umora njih 38 posto ima problema sa zaboravnošću, a 38 posto se ne da izvući iz kuće i naći s prijateljima jer su previše pospani. Iscrpljenost je još jedan razlog zašto griješimo na poslu, ali i zašto se lako rasplačemo ili razbolimo.

Pokazalo se također da se prosječna odrasla osoba osjeća mentalno ili fizički iscrpljeno barem tri dana u tjednu. Više od sedam posto ih je priznalo da su umorni svih sedam dana u tjednu. Da bi povećali razinu energije, većina se zato okreće ispijanju većih količina kave ili čaja, a četvrtina se bavi tjelovježbom iz istog razloga.

izvor: tportal.hr