Pilule za lilule - novi način muške kontracepcije?

Pilule za lilule
Pilule za lilule
Znanstvenici su razvili lijek koji privremeno zaustavlja proizvodnju sperme, bez dugoročne štete za plodnost muškarca. Na istraživanju muške verzije kontracepcijske pilule radilo se godinama s ograničenim uspjehom. Većina lijekova sadržavala je steroide koji imaju štetne nuspojave, uključujući bolesti srca i impotenciju. No novi lijek koje su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku ne pokazuje nuspojave na prvim testiranjima provedenim na miševima. Znanstvenici se nadaju kako će u sljedećih nekoliko godina provesti testiranja na ljudima.

Odgođena proizvodnja sperme

Muška pilula blokira proizvodnju vitamina A koji je vitalan za proizvodnju sperme. Iako je vitamin A također bitan za vid, znanstvenici tvrde da pilula neće utjecati na vid. Čim muškarac prestane konzumirati pilulu trebao bi opet početi proizvoditi spermu.

Dosad su testovi na miševima pokazali učinkovitost pilule bez negativnog rezultata.

Budući da je pilula još uvijek u ranim fazama razvoja, nije poznato koliko bi je često trebalo često uzimati.

Znanstvenici pokušavaju razviti jaču verziju koja bi u tijelu djelovala postepeno te bi se pilula mogla uzimati jednom tjedno.

Glavna prednost u odnosu na druge pilule je činjenica da ne utječe na razinu testosterona. Promjena razine testosterona je bila povezana s promjenama razine kolesterola, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara, utječe na seksualnu želju i debljanje.

Na drugoj strani svijeta, u Pekingu, znanstvenici razvijaju drugu metodu muške kontracepcije, mjesečne injekcije testosterona koje privremeno blokiraju proizvodnju sperme. Kineski znanstvenici tvrde da je takva kontracepcija jednako učinkovita kao i ženske pilule ili kondom. No više od trećine od tisuću ljudi koji su sudjelovali u istraživanju izjavilo je kako ne bi baš rado odlazili jednom mjesečno na injekcije.

Izvor: Tportal.hr