Nova kontracepcija za muškarce koja štiti od trudnoće 8 tjedana

Nova kontracepcija za muškarce koja štiti od trudnoće 8 tjedana
Hormonalna injekcija za muškarce novost je u muškoj kontracepciji, a rezultat je dvadesetogodišnjeg ispitivanja koje je provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sastoji se od kombinacije sintetskih muških i ženskih hormona odnosno testosterona, progesterona i estrogena koji su djelomično kemijski modificirani.

To dovodi do supresije odnosno smanjivanja koncentracije sjemenih stanica kod muškaraca, otkriva nam dr. sc. Zoran Peršec zbog čega ima kontracepcijski učinak.

Valja upozoriti da ova metoda, koja je testirana na 270 muškaraca, ne uništava spermije već ih samo smanjuje zbog čega je trudnoća ipak moguća. Štoviše tijekom istraživanja četiri partnerice od 270 ispitanika su zatrudnjele koristeći ovu kontraceptivnu metodu.

Injekcija s djelotvornošću od 8 tjedana

Hrvatski urolog priznaje da je ovo prvi put da se jedna kontracepcijska metoda za muškarce pokazala učinkovitom u 96 posto slučajeva, a s vrlo malo nuspojava.

Naime, tek dvadesetak testiranih muškaraca su primijetili promjene u raspoloženju, jačini spolne želje te pojačanu pojavu akni na koži te povremene bolove u mišićima.

Jednom kad muškarac primi ovu injekciju, ona djeluje osam tjedana. No bez obzira na visoku učinkovitost, male su šanse da će ista istisnuti prezervative iz upotrebe.

Prezervativi su vrlo učinkoviti ne samo zbog svojeg kontracepcijskog učinka nego su i dobra zaštita od spolno prenosivih bolesti, naglašava dr. Peršec.

zadovoljna.hr