Od dobrog seksa do još boljeg

Dobar seks ovisi o puno sitnih detalja, od toga tko vam je partner/ica i što prema njemu/njoj osjećate, pa sve do toga koliko ste umorni, zdravi ili pod stresom. Dakle, osim tzv. kemije, na koju ne možemo utjecati, velik je broj faktora na koje možemo značajno utjecati.

Pustite da se seks dogodi
Najbolji seks je onaj spontani, a forsiranje uglavnom završava neuspjehom. Ako vam se glavom vrte misli poput: ovoga puta moram doživjeti orgazam, potrudit ću se da danas ispadnem bolji/bolja ljubavnik/ca... samo ćete pojačati psihičku napetost i smanjiti šanse za sjajan seks. Opustite se, odbacite sva očekivanja i uživajte u procesu, jer seks jest proces.

Zauzmite pravilan stav
Možda će neki reći kako je glupo bilo koji stav prema seksu proglasiti ispravnim ili krivim. No, ne govorimo ovdje o pravilnom stavu u smislu što tko u seksu voli ili na koji način bi trebalo voditi ljubav, nego o stavu da sami sebi dozvolite užitak. Ovo znači da se trebate riješiti osjećaja krivice, slabog samopouzdanja, procjena svoje seksualne vještine i sl. Ukratko, ne opterećujte se brigama, budite sada i ovdje, jer su psihičke barijere najčešća prepreka dobrom seksu. Uzroke stresa možete otkriti i eliminirati sami, ali i uz pomoć partnera/ice ili stručnjaka.

Povežite se, komunicirajte, vjerujte
Seks s osobom koju ne poznate, ne vjerujete joj i s kojom vas zanima samo brzinski hopa-cupa u najboljem slučaju može biti prosječan. Za sjajan seks potrebni su povjerenje, komunikacija i povezanost. Ne sramite se reći ili pokazati što želite, te isto prihvatiti i tražiti od partnera/ice.

Hranite želju

Ovo je posebno važno u dugotrajnim vezama, jer strast s vremenom popušta. U takvim će slučajevima biti potrebno nešto svjesnog napora, poput stvaranja romantične atmosfere, uvođenja promjena, istraživanja novih opcija, održavanja i unapređivanja emocionalne povezanosti, pronalaženja novih, neobičnih mjesta za vođenje ljubavi.

Volite svoje tijelo
Kad se sramite svoga tijela ili prema njemu gajite osjećaje koji nisu pozitivni, velike su šanse da se nećete opustiti, odnosno da ćete, svjesno ili nesvjesno, u glavi vrtjeti primjedbe poput imam mali penis, previše sam se udebljala, grudi mi vise... Umjesto stalnih kritika, koncentrirajte se na ljepotu svojih oblina i na sve ono što je na vama lijepo. Čak i ako sami niste presretni svojim tijelom, a partner pokazuje suprotno, neka vam češće govori kako ste lijepi, kako voli vaše tijelo. Naučite se gledati njenim/njegovim očima.

Predigra i poslije-igra
Seks nije samo puki čin spajanja. Često se najbolje pamti upravo onaj seks koji je uslijedio nakon lude predigre, koja je omogućila popuštanje svih barijera. Čak i ako doživite višestruke orgazme, a partner/ica se nakon sjajnog seksa okrene na drugu stranu ili pokaže kako više nije zainteresiran/a, najvjerojatnije će to biti zadnji sjajan seks s tim partnerom/icom. I žene i muškarci, nakon što dožive ovakvu ravnodušnost, uglavnom neko vrijeme ne uspijevaju ostvariti dobar seks.

Siguran seks
Ako su partneri odgovorni, ne može im biti svejedno hoće li doći do neželjene trudnoće ili hoće li zaraditi spolnu bolest. Trudnoća ipak više opterećuje žene, a neka istraživanja pokazuju kako je slično i sa spolnim bolestima. Iako su zdravlje i kontrola rađanja glavni razlozi za siguran seks, on znači i veću opuštenost, a time i veću vjerojatnost za sjajan seks.

Poradite na oslobađanju od stresa
Stres je značajan faktor za brojne bolesti, a posebno za seksualno funkcioniranje. Ljudi izloženi kroničnom stresu dokazano imaju većih problema sa seksom nego oni opušteni. Čak i ako ne patite od kroničnog stresa, nego ste, kao većina ljudi, ponekad opušteni a ponekad ne, vjerojatno ćete priznati kako u stresnim trenucima niste doživjeli seks koji će se popeti visoko na vašoj ljestvici užitaka.

(P)ostanite fit
Oni koji češće uživaju u dobrom seksu manje su depresivni i općenito zdraviji. Vrijedi i obrnuto: ako se zdravo hranite, dovoljno krećete i redovito vježbate, te kvalitetno i dovoljno spavate, znatno su vam veće šanse za dobar seks. Nisu to paušalne ocjene, nego znanstveno potvrđene činjenice. Svi navedeni faktori pomažu boljem protoku krvi kroz spolne organe, što pak poboljšava stupanj seksualne nadraženosti.
izvor: Trigon.hr