Nakon smrti supruga žene žive u manjem stresu

razlog, loša veza, znakovi, kriza, veza, brak, supruge, muževi, stres, smrt, brak, razvod, razlozi, partner, pomiriti se, načini

Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Padovi djelomično su u suprotnosti s prethodnima koji su upućivali na to da brak ima pozitivan utjecaj na zdravlje, da smanjuje rizik od srčanog napada i depresije te da povećava izglede za preživljavanje raka.

Voditeljica istraživanja, dr. Caterina Trevisan i članovi njezina tima kažu da su po rezultatima studije žene nakon suprugove smrti u manjem stresu i da su boljega zdravlja nego ranije, za razliku od muškaraca na koje suprugina smrt ostavlja negativne posljedice jer su naviknuti tijekom braka više se na nju oslanjati.

Supruge, podsjeća dr. Trevisan brinu o kućanstvu, djeci i zdravlju cijele obitelji zbog čega su često frustrirane i izloženije stresu. Vjeruju i da zbog navedenih faktora među neudanim ženama ima manje oboljelih od depresije. Ista je studija pokazala i da su žene koje žive same manje tjeskobne od muškaraca koji žive sami, da su zadovoljnije i aktivnije na poslu.

Prema ranijim studijama osobe koje žive u braku žive dulje od samaca i samica, no istraživanje talijanskih znanstvenika provedeno na 2000 ljudi starijih od 65 godina pokazalo je da se dosad prihvaćena teorija o pozitivnom učinku bračnog statusa ne može u jednakoj mjeri primijeniti na muškarce i na žene.

Po studiji talijanskih znanstvenika provedenoj u četverogodišnjem razdoblju na 733 Talijana i 1154 Talijanke udovice su za 23 posto u manjem stresu od udanih žena.

"Ustanovili smo da su za razliku od velike većine muškaraca na koje je smrt supruge ostavila negativne posljedice, udovice nakon smrti bračnih drugova bile u manjem stresu od žena koje žive u braku. Rezultati ove studije djelomično su u suprotnosti s rezultatima ranijih istraživanja po kojima brak ima pozitivan učinak na zdravstveni status i dugovječnost oboje supružnika", rekla je dr. Trevisan.

Izvor: vecernji.hr