Najstariji svadbeni običaji: Zapamtite, ovo treba da poštujete za dug i sretan brak

vjenčanje

Buklija

U svatove se pozivalo nedjelju dana prije svadbe, buklijom vina ili rakije, čuturom. Kuma je pozivao direktno mladoženjin otac i davao mu da pije iz buklije. Kum bi potom blagoslovio mladence i okitio bukliju cvijećem, peškirima i parama. Kum i mladoženjin otac bi potom polomili pogaču i uzeli svoju polovinu i potom sjeli da se dogovore oko detalja.

Momačko i djevojačko večer

Svrha ove večeri jeste oproštaj od slobodnog načina života i momka i djevojke. Nekada su djevojke tijekom te večeri plele vjence i njime kitile kapiju. Kum i kuma tijekom ove večeri vode računa da svi budu veseli i da nikom ne budu prazne čaše.

Mit oko bisera

Mlada ne bi trebalo da za vjenčanje bude okićena biserima, jer oni simbolizuju suze. Smatra se da ako ih mlada nosi da će tijekom braka proliti dosta suza.

Gađanje jabuke iz puške

Običaj je takav da kada mladoženja dođe po mladu, njemi postave jabuku na najviše drvo koje imaju u dvorištu i mladoženja mora da pogodi tu jabuku. U suprotnom ne može da odvede mladu.

Gledanje kroz prsten

Običaj razmjene prstenov star je oko 3.000 godina, prakticirali su ga još i egipćani koji su ga također stavljali na domali prst jer tuda prolazi vena koja je direktno povazana sa srcem. Na dan vjenčanja kada mladoženja dođe po mladu ona treba da ga pogleda kroz vjerenički prsten. Na taj način on će nju voljeti do kraja života.

Ne okretati se

Kada mladoženja preuzme mladu i oni krenu na vjenčanje, mladu njeni dozivaju da se okrene dok s druge strane njegovi se trude da se ona ne okrene, jer ako se okrene djeca će da liče na njene.

Mjerenje na kantar

Na dan vjenčanja mladoženjina majka mjeri njegovo odijelo na kantar i na taj način niko ga ne može ureći.

Staro, novo, nešto plavo i pozajmljeno

Mlada na dan vjenčanja mora da obuče nešto staro od nekog tko je u dugom i sretnom braku, i nešto novo što će da je odvede u novi i drugi život. Također, treba i nešto pozajmljeno jer to simbolizuje pruženu sreću i nešto plavo jer plavo simbolizuje čistoću i skromnost.