Može li seks bez orgazma biti dobar?

Može li seks bez orgazma biti dobar?

Je li orgazam preduvjet za dobar seks?

Poznati seksolog Alfred Kinsey je zapisao, da orgazam ne može biti jedino mjerilo za užitak u seksu i da žena uživa u tome da zadovolji svog muškarca. No za razliku od žena iz Kinseyjevih istraživanja, dokazano je da trajna odsutnost orgazma vodi u krizu i jako nezadovoljstvo, koje može uništiti dugu vezu ili brak. Žena postane razočarana, jer ju ništašto bi ju trebalo voditi do orgazma tamo ne odvede. Ženska postane razočarana, ker ji ne uspe nekaj, kar bi ji po njenem prepričanju moralo. Razočarenje vodi do osjećaja manje vrijednosti koji se odražava i na partnera jer se i on počne osjećati loše, pa se događa začarani krug. Prvi preduvjet za dobre spolne odnose je vjerovanje i emocionalna sigurnost. Zbog pomanjkanja međusobnog vjerovanja žene se puno puta ne mogu opustiti što utječe na nemogućnost postizanja orgazma. 


Sve više žena je ovisno o orgazmu. (jlp)
Sve više žena je ovisno o orgazmu. (jlp)

Opens internal link in current windowViše o ženskom orgazmu na najvećoj internet enciklopediji o seksualnosti!

Ni muškarcima nije svejedno

 

Činjenica da žena nikada ne postiže orgazam je razočarenje i za njenog partnera, pogotovo ukoliko je osjetljiviji i ako mu i inače nije svejedno. U njemu se može probuditi osjećaj manje vrijednosti možda osjećaj pomanjkanja vjerovanja u svoje seksualne sposobnosti. Možemo zaključiti da je orgazam vrlo važan za žene kao i za muškarce, no i dalje stoji da nije jedino mjerilo za zadovoljstvo. O tome govore i izjave žena koje je u svom istraživanju ispitivala seksologinja  Shere Hite. Najzanimljivije su ove:

»Orgazam je divna stvar. To je kao da bi izmješali ekstremnu ekstazu ljubavi, energije i osjećaja.«

»Prekrasna sreća, koju ne mogu usporediti s ničim.»

»Vrhunac, najfantastičniji osjećaj koji sam ikada doživjela.«

»Kao potres, koji strese cijelo tijelo: jajnike, maternicu, grudi i mozak sve se to združi u jedan veliki potres, koji nosi najbolji osjećaj.«

Da je Share Hite bila zaslužna za seksualnu revoluciju u sedamdesetima i da su njena istraživanja oslobodila mnoge žene, ne iznenađuje. Po njenoj zasluzi su žene počele od svakog seksa i svog partnera očekivati orgazam.


Seksualna revolucija je dovela do prava na orgazam. (jlp)
Seksualna revolucija je dovela do prava na orgazam. (jlp)

Negativne posljedice

 

Čini se da su pritisci koje je ženama donjela seksualna revolucija, donjela i neke loše stvari na području postizanja orgazma. Kada žene ne dožive pri svakom seksu orgazam, osjećaju se neuspješno. O tome govore i zanimljive izjave pojedinki koje je izabrala Shere Hite:

»Naravno da moram doživjeti orgazam, jer ako ga ne doživim kao da nisam pravi čovjek.«

»Ponekad mi je seks bez orgazma sasvim uredu, ali kao da mi je u glavi stalno taj pritisak da moram svršiti.«

»Bojim se, da bi me partner čudno gledao i smatrao manje privlačnom kada ne bi doživjela orgazam.«

Dobar zaključak na ovu temu dao je Alexander Lowen: »Seksualne funkcije su tako važne za čovjekovu sreću, kada istražujemo, moramo uzeti u obzir i njeno emocionalno značenje, a ne da na te funkcije gledamo samo na način fizičkog ili mehaničkog pražnjenja.«

preneseno sa: www.intimatemedicine.com.hr