Joga za kvalitetniji seks

Općenito, najugodniju sporednu stvar na svijetu joga tretira na različite načine: od apsolutne zabrane pa sve do zajednica slobodne ljubavi i promiskuiteta.

Cilj ne smije biti samo užitak. Istini je ipak najbliža duhovita konstatacija američkog putopisca Malcolma Richieja koji je napisao otprilike ovako:

- Raznim vježbama i mentalnim tehnikama istinski će guru od vas načiniti savršen ljubavni stroj, a onda vam strogo zabraniti seks! -

I liječnici i seksolozi složit će se da kvalitetan seks ovisi o brojnim čimbenicima; od općeg zdravlja i savršene cirkulacije, preko tamo nekih neurovegetativnih živčanih sklopova, pa do psihičke stabilnosti, ljubavi itd.

Jogijska praksa doista stvara idealne preduvjete za sve to jer pridonosi savršenstvu kompletne fiziologije našega tijela, a s druge strane tehnike meditacije i opuštanja idealne su za kompletan spektar “mentalnih preduvjeta”. Jogiji, međutim, u pravilu zabranjuju seks kojemu je cilj tek postizanje tjelesnog užitka, a nema glavne svrhe – rađanja djece.

Seksualni akt smatraju besmislenim gubljenjem ogromnih količina energije, koje bi se trebale sublimirati u mnogo suptilnije i kreativnije svrhe od puke fizičke naslade.

dalje.com