Deset afrodizijaka koji garantiraju strastveno Valentinovo

Poznato je da se određene namirnice smatraju afrodizijacima koji temperaturu u spavaćoj sobi podižu do uzavrelosti. Tako se već za vrijeme antičke Grčke te starog Rima, Kine i Indije smatralo da konzumiranja određenih namirnica stimulira seksualnu želju te pohotu.


Tako je čokolada jedan od najpopularnijih i omiljenih afrodizijaka te smatra da svoja afrodizijačka svojstva poteže sve od drevnih Azteka, a najveću popularnost je stekla tijekom 18. stoljeća. Sumnja se da je čarobna svojstva čokolade koristio i francuski pisac i političar Marquis de Sade kako bi dodatno zagrijao atmosferu na svojim zabavama, barem tako tvrde njegovi autobiografi.

Iako nikada nije dokazano da određene namirnice posjeduju afrodizijačka svojstva, vjeruje se da neke namirnice potiču seksualnu želju zbog svoga okusa, dok kod drugih tu ulogu igra njihov oblik koji izgledom podsjeća na spolne organe.

Upravo oblik igra glavnu ulogu kod kamenica i avokada koji su status afrodizijaka dobili upravo zbog svoga izgleda. Tako su popularne kamenice zaigrale veliku ulogu u svijetu zaljubljenih upravo zbog svoga oblika, ali slanoga okusa. Vjeruje se da je slavni venecijanski zavodnik Casanova, kojemu je rijetko koja želja mogla odoljeti, svoj status neponovljivog zavodnika održavao jedući čak 50 kamenica dnevno.

Iako je okus svježeg i rashlađenog avokada zasigurno neodoljiv i budi mnoga čula, avokado je, kao i kamenice, status afrodizijaka osvojio zbog svoga oblika koji neodoljiv podsjeća na muški spolni organ dok visi s grana.

Porijeklom iz Egipta, anis je izvrstan je začin za kolače bogat eteričnim uljima, no u sebi skriva i afrodizijačka svojstva te su kolači s anisom za Valentinovo i više nego poželjni. Tijekom povijesti zbog njegovih blagih narkotičkih svojstava doktori su ga preporučivali i kao protuotrov.

Osim anisa, u začinima se krije još nekoliko afrodizijaka, kao što je šafran, bosiljak, ljuta papričica kapsaicin i muškatni oraščić.

Još u vrijeme drevne Perzije vjerovalo se u afrodizijačka svojstva šafrana, a njegove čari žene su dobro znale iskoristi. Naime, vjeruje se da su žene u staroj Perziji bračni krevet mladenaca poškropile šafranom koji bi začinio prvu bračnu noć.


Aromatični miris bosiljka već stoljećima opija brojne ljubavnike. Smatran kraljevskom biljkom, bosiljak se nerijetko pronalazi u religiji, a u Moldaviji se vjeruje da ako muškarac od žene prihvati grančicu bosiljka slijedi mu neizbježna sudbina zaljubljivanja u nju.

Jaki okus ljute papričice kapsaicin pojačava rad srca, izaziva osjeća vrućine i, što je najvažnije, pojačava seksualnu želju. Tijekom 16. stoljeća španjolske istraživače se upozoravalo da nikako ne jedu ljute papričice u Meksiku i Peruu jer upravo one potiču pohotne i seksi misli.

Muškatni oraščić, poznat je kao afrodizijak, služi za jačanje i pobuđivanje spolnog nagona, a nerijetko se koristi i kao začin u kolačima i nekim jelima. U Indiji se nerijetko prepisuje kao seksualni stimulans, no, budući da djeluje kao narkotik, potrebno ga je uzimati s oprezom i u malim količinama.

Slatkom okusu meda rijetko tko može odoljeti, a možda vam ova ukusna namirnica pomogne zagrijati atmosferu na samo Valentinovo. Svome partneru ponudite čaj s medom ili pak kolač od meda i zabava može početi. Afrodizijačka svojstva meda otkrivena su davno, još su ga stari Egipćani koristili kao lijek za sterilnost i impotenciju.

Skupi i rijetki, tartufi se smatraju luksuznom namirnicom koja u sebi nosi i afrodizijačke konotacije. Jedinstvena aroma i visoke cijene su ono po čemu su ove gljive najpopularnije. Vjeruje se kako je upravo tartufe svaki dan jela Madame de Pompadour, ljubavnica francuskog kralja Louisa IV, kako bi si osigurala dovoljno seksualne energije.

izvor: tportal.hr