Čak 40 posto Hrvatica ne koristi nikakvu kontracepciju

kontracepcija

Nakon deset godina postojanja na svjetskom tržištu, i u Hrvatsku je prošle godine stigao hormonski kontracepcijski prsten koji i našim ženama omogućuje izbor hormonske zaštite od začeća uz lokalnu aplikaciju.

Prednosti prstena

– Kontracepcijski prsten nuvaring otpušta u krvotok dvije vrste ženskih spolnih hormona, progesteron i estrogen, koje sadrže i kombinirane hormonske kontracepcijske pilule. Ali nuvaring je hormonski kontraceptiv za vaginalnu primjenu u obliku gibljivog, prozirnog prstena s niskom dozom hormona. Za razliku od pilula koje se moraju uzimati svakoga dana, kontracepcijski prsten koristi se jednom mjesečno.Točnije, kroz tri tjedna prsten laganootpušta hormone u cirkulaciju, slijedi potom tjedan stanke, a zatim valja aplicirati novi prsten – objašnjava dr. Ivana Pentz, ginekologinja u Kliničkoj bonici “Sestara milosrdnica”.

– Hormoni iz prstena apsorbiraju se kroz stijenku rodnice i ulaze u krvotok. Zbog lokalne primjene i zaobilaženja jetre količina hormona u prstenu niža je u odnosu na razinu hormona u kontracepcijskoj piluli.

Čak 40 posto žena u Hrvatskoj u reproduktivnoj dobi ne koristi nikakvu zaštitu. Najčešće se primjenjuje prezervativ, a tek oko petposto žena uzima hormonsku kontracepciju. Indicidneti i sumnjive smrti koje su se nedavno povezivale s poznatom i popularnom pilulom yasmin, dodatno su u narušile povjerenje žena u zaštitu uz pomoć hormona. I inače, žene često odustaju od hormonske kontracepcije zbog zabrinutosti o količini hormona pa je i zato posebno važno razgovarati sa svojim liječnikom, govori dr. Pentz.

Neodgovorno ponašanje

Prema podacima Agencije za lijekove žene su u 2008 godini kupile svega 5 pakovanja nuovaringa, a ukoliko se cjelokupna potrošnja hormonskih kontraceptiva rasporedi na 750 000 žena koliko ih je u reproduktivnoj dobi bilo prema popisu iz 2007 dolazimo do podatka da je u 2008 godini svega 36 tisuća ili oko 5 posto žena hormonsku kontracepciju primjenjivalo tijekom cijele godine.

– Taj broj je jako malen obzirom da primjerice Nizozemska bilježi i 40 posto žena koje koriste hormonske kontraceptive tijekom godine – rekao je prof. Velimir Šimunić sa zagrebačke Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Obzirom na lanjsku aferu “yasmin” Hrvatska bi se mogla opasno približiti Rusiji gdje samo 3 posto žena koristi kontracepciju.

– Nažalost još uvijek je visok broj pobačaja, a maloljetničke trudnoće unas su u porastu rekao je dr. Dubravko Lepušić iz Vinogradske bolnice. Tjedno se u njegovoj smjeni pojavi bar jedna maloljetnica koja želi prekinuti neželjenu trudnoću.

– Maloljetni parovi u velikom broju po popularnu pilulu za dan poslije, tabletu koja sprečava začeće kratko nakon rizičnog odnosa, dolaze nakon subotnje noći – otkriva dr. Lepušić i dodaje da su to pokazatelji nedovoljne informiranosti o odgovornom seksualnom ponašanju.

vecernji list