FOTO/VIDEO  Ljubuško-Čitlučki bend Pancelot otvoreno o svom glazbenom prvijencu

Pancelot

Glazba je univerzalni jezik koji ima moć povezivanja. Ona nas može dirnuti u dubinu duše, potaknuti na ples ili pružiti utjehu u najtežim trenucima. To je shvatio i ljubuško-čitlučki bend Pancelot. 

Jeste li znali ili možda već čuli da su nedavno obogatili domaću glazbenu scenu svojim prvijencem? Hercegovina.info je imala privilegiju provesti iskren intervju s članovima benda, stoga hajdemo saznati više.

Pancelot

Kako je bend Pancelot krenuo na svoj put 

"Naša priča započela je, usuđujem se reći davne 2012. godine. Tada smo bili samo nas trojica - Ivan Planinić, Šimun Barbarić i ja", otkrio nam je sugovornik Ivan Nižić. Nastavljajući, Nižić je dodao: "Nažalost, kolega Planinić više ne nastupa s nama kao član, ali ostao je aktivan kao podrška našem bendu te ono što nam danas možda najviše znači, dobar prijatelj. Zamijenio ga je Slaven Barbarić, koji je izrastao u vrhunskog gitarista i svojim doprinosom pomogao da dobijemo naš karakterističan zvuk."

Pancelot

Danas u sastavu ovog poznatog ljubuškog benda nalaze se Slaven Barbarić na gitari, Šimun Barbarić za bubnjevima, Ivan Nižić na bas gitari te Ante Ereš kao vokal.

Ukoliko ste imali priliku poslušati ih na svirkama uživo prije desetak godina, mogli ste se uvjeriti da su ispočetka svirali samo instrumentale, nisu imali pjevača.

"Vrlo brzo smo shvatili da nam nešto nedostaje, a to je zapravo bio naš kolega Ante Ereš, pjevač koji je obogatio ovaj bend i pomogao nam da se popnemo ne za jednu, nego za deset stepenica više", podijelio je Nižić. "Od 2014. kada se on pridružio, stvari su krenule u potpuno drugačijem, ali pozitivnom smjeru", dodao je.

"U svijetu glazbe sam otkako znam za sebe. Moji bližnji često se vole našaliti da sam prije zapjevao nego što sam uspio progovoriti", s osmijehom je izjavio Ante.

Nakon što se pjevač pridružio bendu, započeli su svoj glazbeni put izvodeći poznate obrade odnosno covere. Nastupali su na raznim mjestima, često na nastupima uživo u kafićima, te na zabavama i sajmovima. Međutim, kako sami ističu, nakon nekoliko godina to je postalo pomalo monotono. "Osjećali smo da smo spremni za nešto veće, nešto originalno. Tako smo odlučili krenuti s pisanjem vlastitih pjesama", otkrio je vokal benda. "Postepeno smo prikupljali tekstove, s tim da je 2020. godina kao i za većinu ljudi bila velik okidač i za nas. Imam osjećaj kao da je od tada sve krenulo na bolje", dodao je Nižić.

Singl "Nebo iznad grada"

Kada smo ih upitali o nastanku njihovog prvijenca "Nebo iznad grada", moramo priznati da smo ostali blago iznenađeni.

Pancelot

Basist Nižić, koji je istovremeno i autor ove pjesme, podijelio je sa hercegovina.info da je pjesma nastala tijekom početka pandemije 2020. godine. 

"Bilo je to vrijeme prepuno straha i neizvjesnosti. Čovjek doslovno nije mogao znati što donosi sutra. Ranije, dok sam bio mlađi nisam pretjerano razmišljao o smrti, bilo mi je, u neku ruku ako smijem tako reći, pomalo svejedno. A onda, kako sam sazrijevao i dobio vlastitu obitelj počeo sam se bojati gubitka. Doduše, nisam se bojao da ja odem prvi, bojao sam se da ću izgubiti nekoga od svojih bližnjih. Vjerujem da nisam jedini koji se tako osjećao", kazao je.

Kako su i sami istaknuli nekoliko puta, pjesma "Nebo iznad grada" proizlazi iz dugogodišnjeg zajedničkog druženja, truda i rada, no možda iznad svega, ona je plod njihove ljubavi prema glazbi.

Što se tiče same pjesme,  snimljena je u Energy records studiju u Mostaru. Scenarij za spot osmislio je kreativni Ilko Barbarić, a on je sniman ni više ni manje nego na Cernu. Talentirani David Galić preuzeo je ulogu snimatelja i montažera. Back vokale otpjevao je vrhunski glazbenik Ivo Jurić, a oko aranžmana pomagao je jedan od najboljih glazbenika ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u čitavoj regiji Josip Joco Vukoja. "Ja sam im producirao i malo pomogao mixom i masteringom. Sve u pjesmi su sami i smislili i odsvirali uz moju koordinaciju na daljinu", izjavio je sam Vukoja na svojim društvenim mrežama.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti spomenuti niti kazališnog glumca Miru Barnjaka koji je sudjelovao u snimanju spota kao glavni glumac. Njegova autentičnost i sposobnost da donese emotivnu dubinu ulozi uspješno su podigli cijelu ovu glazbenu priču na novu razinu.

Pancelot

Planovi za budućnost

"Naša kreativnost procvjetala je u najvećoj mjeri tijekom izolacije za vrijeme policijskog sata. S obzirom da se nismo mogli, odnosno smjeli kretati kada god i kuda god smo htjeli, fokusirali smo se na pisanje pjesama i stvaranje glazbe. To vrijeme bilo je u najmanju ruku izazovno, ali naša strast prema glazbi postala je naša snaga i bijeg od stvarnosti", podijelio je vokal benda. Trenutno imaju preko deset gotovih pjesama koje čekaju da ugledaju svjetlost dana. 

Ekipa s hercegovina.info portala želi im sve najbolje na njihovom glazbenom putu i nadamo se da ćemo ih uskoro gledati i slušati na međunarodnim pozornicama, što svakako zaslužuju. A Vama dragi čitatelji  preostaje samo da poslušate njihov prvijenac.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.