Stvari koje bi svaka žena trebala znati o svom mužu

1. Kad treba prostora za sebe

Iako jedva čekate da se vrati s posla i već ga s vrata zasipate novostima o poslu, djeci, susjedima - malo usporite. 'Većina žena želi se odmah povezati kad se sretnete na kraju dana. Većina muškaraca tada više od svega treba prostor samo za sebe', kaže dr. Les Parrott III, profesor psihologije i koautor knjige The Good Fight: How Conflict Can Bring You Closer. Zato mu kad se vrati kući dajte par minuta mira. Nakon toga ćete vjerojatno dobiti njegovu pažnju.

2. Kad stvarno sluša

Ako vam se čini da vas nikad ne sluša, uzmite u obzir i to da muškarci mogu gledati u drugi kraj sobe i svejedno slušati ono što govorite, tvrdi Deborah Tannen, autorica knjige You Just Don't Understand: Women and Men in Conversation. Umjesto da brinete o tome kamo gleda, usredotočite se na to kako reagira na poruku. Ako vaše riječi stvarno ne nailaze na plodno tlo, nježno mu recite da mislite da vas ne sluša i dopustite mu da odgovori. 'Ne optužujte ga i ne krivite odmah', savjetuje Rachel A. Sussman, autorica knjige The Breakup Bible.

3. Najučinkovitiji način svađanja

Studije su pokazale da se parovi koji viču dok se svađaju najčešće i razvedu, ali i kad drugačije iznose argumente (primjerice jedno govori mirno, a drugo izbjegava svađu). Zapitajte se kad biste htjeli voditi taj razgovor. Potom, kad bi to najbolje odgovaralo vašem suprugu. Procjena koliko ste oboje raspoloženi za težak razgovor, pomoći će vam da razgovor bude konstruktivan.

4. Znate kad svađa nema smisla

Neke svađe jednostavno nemaju učinkovito rješenje. Kako biste znali ima li vaša svađa smisla, odredite važnost teme. Ako su u pitanju važne odluke, poput odgoja djece ili gdje ćete živjeti, onda su to visoko rangirane teme. Ako je u pitanju boja zidova u spavaćoj sobi ili što ćete jesti za večeru, možda nije vrijedno rasprave. Sljedeći put procijenite jeste li vi i suprug spremni za raspravu. 'Ako je netko od vas umoran, gladan ili rastresen, nemojte započinjati razgovor o nečem važnom', savjetuje dr. Leslie Parrott. 
5. Koje teme mu dižu živac

Morate znati koje su teme njegove 'emocionalne nagazne mine'. Ako stanete na jednu, očekujte eksploziju. No, ne možete zaobići sve vruće teme. Da biste riješili nešto što vas jako muči, odredite vrijeme i mjesto za razgovor. I nemojte mu pristupiti napadački. Najbolje da razgovor započnete na način: 'Ne želim te uznemiriti, ali želim da pronađemo rješenje za problem koji me jako muči i uzrokuje mi bol.'

6. Kako (i kad) biti njegov oslonac

Parovi koji imaju podršku partnera manje su izloženi svakodnevnom stresu i zadovoljniji su u braku. Dok žene ljubav i nježnost poistovjećuju s podrškom, muževi osjećaju da ih podržavate kad se osjećaju cijenjeno, potrebno i kad im nudite pomoć. Niste sigurni da mu trebate? Pitajte ga. Čitanje misli nije opcija. Ponudite mu pomoć i recite mu koliko ga cijenite kao partnera.

7. Kad mu se ne sviđa vaš ljubavni život

Ako ne pokazuje znakove zainteresiranosti za seks - možda uobičajeni poljubac u vrat ili zavodnički pogled - vrijeme je da ponovno rasplamsate strasti. Izađite iz rutine i isprobajte nešto novo. Isplanirajte izlazak koji će oboje oraspoložiti.

8. Kako on gleda na svoju ulogu supruga i oca

Bez obzira jeste li sami ili imate djecu, vaše uloge podjednako su važne. I jako je važno prepoznati kako on sebe vidi u vašem životu i to poštujte. 'To je dvosmjerna ulica, ali muškarcima je to još važnije', kaže dr. Les Parrott te dodaje da ćete ako pokazujete poštovanje za njegovu ulogu biti još bliži. Oduprite se porivu da mu vi određujete ulogu. I imajte na umu da ne morate u svemu biti usklađeni, a to se odnosi i na roditeljstvo. 'Razlike u temperamentu i stilu ključne su za roditeljski uspjeh i uživanje u roditeljstvu', kaže dr. Black.

9. Koji je njegov posao iz snova (ili odmor ili automobil)

Lako je upasti u svakodnevnu rutinu, ali sretni parovi pričaju o tome čemu se nadaju, o čemu sanjaju i tako grade intimnost, tvrdi dr. Black. Neka vam redovito na repertoaru bude - on. Koji su mu ciljevi na poslu sljedećih nekoliko godina ili samo poslušajte o što će vam reći o omiljenoj knjizi, TV-emisiji ili hrani u tom trenutku. Potom mu recite sve to o sebi. Komunikacija pomaže da jedno uz drugo rastete, umjesto da se udaljavate.

10. Da ne znate sve o njemu

Bez obzira koliko komunicirate sa suprugom, nikad nećete moći znati sve o njemu i to je u redu. 'Nikad nemojte misliti da sve znate o suprugu', kaže dr. Black. Nužno je da se i dalje stalno upoznajete. To znači da postoji barem jedna stvar tjedno koju možete o njemu saznati i ponovno se zaljubiti.

Izvor: magazin.net.hr