Sarajevska studentica: Jesam lezbijka! Knjižničarka: Da si moja kćer ja bih te ubila

Naime, studentima se prije dobrovoljnog darivanja krvi davao formular Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH koji su bili dužni popuniti. Studenticama Lamiji Topčagić i Nedžmina Šeti i studentu Amaru Numanoviću zasmetalo je što su u odjeljku "Osobe koje ne trebaju davati krv" navedene "osobe koje imaju povremene ili stalne seksualne kontakte sa homoseksualcima".

Spomenuti obrazac je odobren od Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, a odredba o tome da homoseksualne osobe ne bi trebale davati krv vjerovatno je uvrštena iz straha da je među tom populacijom raširnija pojava infekcijom HIV-a - može se pretpostaviti da je prepisan i preveden neki od starijih pravilnika s engleskog govornog područja.

Uglavnom, uvidom u sadržaj formulara, spomenute studentice i student obratili su se dekanovim uredu te ukazali na, po njima, diskriminatorsku stavku u formularu. Dobili su informaciju da Filozofski fakultet nije odgovoran za sadržaj formulara.

O onome što se dalje događalo u priopćenju su svoju inačicu i komentar slučaja naveli iz Udruženja Okvir koje je nastalo nakon neodržanog sarajevskog Queer festivala iz 2010. godine i bavi se promocijom interesa LGBTIQ populacije:

- Studenti, vidno razočarani situacijom, upozoravali su ostale da je pomenuti formular diskriminatoran i suprotstavljen temeljnim ljudskim pravima. Nakon toga, jedan od bolničara fizički je nasrnuo na studenta Amara Numanovića. Da stvar bude gora, knjižničarka , uposlenica Filozofskog fakulteta, nazvala je studente narkomanima i propalim studentima, na što je student Amar Numanović negirao da je "propali student" i dodao da se bori za temeljna ljudska prava koja formular krši. Lamija Topčagić dodala je da nije narkomanka, ali da jeste lezbijka te da su i njena prava spornim formularom ugrožena. Knjižničarka je na to odgovorila: "Da si moje dijete, ubila bih te na mjestu", te je nakon toga nazivala pogrdnim riječima. Na kraju je knjižničarka dodala da će studente sačekati poslije nastave ispred zgrade fakulteta.

Studenti, u strahu za osobnu sigurnost (obzirom na cjelokupnu situaciju), napustili su zgradu fakulteta i uputili se u obližnju policijsku postaju. Fakultetske kolege su vidno uznemirene studente nastojali umiriti. U policijskoj je postaji podnesena prijava protiv bolničara i knjižničarke  koji su na njih nasrtali, vrijeđali i prijetili.

Udruženje građana Okvir, povodom pisanog incidenta, smatra se obaveznim reagirati i upozoriti javnost na nedopustivost ovakvog ponašanja bilo gdje, a naročito u zgradi javne, obrazovne institucije. Ovakvim postupkom jasno je da su i bolničar i knjižničarka / bibliotekarka izvršili uznemiravanje, kao oblik diskriminacije, koji se sastoji u ponižavanju i omalovažavanju na temelju seksualne orijentacije au skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije BiH - zabrana diskriminacije na temelju spolnog / seksualnog identiteta - čl. 2. stavak 1, i čl. 6., oblici diskriminacije: izravna diskriminacija, neizravna diskriminacija, uznemiravanje, spolno uznemiravanje, mobing, segregacija, izdavanje naloga drugima za vršenje diskriminacije i poticanje na diskriminaciju - čl. 3 i 4..

Visokoobrazovne institucije dužne su, prije svega, pružiti sigurnost svojim studentima a posebno ukoliko dignu glas braneći svoja prava. Smatramo nužnim i navesti diskriminatorne odredbe zakona iz oblasti zdravstva koje uopće dopuštaju tako konstruirane imperative u formularu za dobrovoljno darivanje krvi. Također, nečuveno je takvo nasilničko i vrijeđajuće ponašanje kako knjižničarke navedenog fakulteta, tako i prisutnih bolničara.

Ovim povodom, udruženje građana Okvir daje krajnju osudu takve nesigurnosti i traumatične atmosfere u kojoj studenti imaju da djeluju. Svakako se nadamo da će počinitelji biti propisno kažnjeni za ovaj vandalizam i barbarstvo.

Doznajemo.com