Noćas ne želim voditi ljubav

Ne brinite! Zapravo je sasvim normalno da se, s vremenom, ljubavni ritam mijenja. Navika, potpuno poznavanje partnera i zajedničko življenje slabe potrebu za seksualnim zbližavanjem. Međutim često se opadanje želje, čiji je uzrok fiziološki, pogrešno tumači kao krizu odnosa. I ne znamo kako izaći iz nje...

Jedini je put realno sagledavanje ljubavi. Ne možete uvijek željeti bliskost, kao što je to bilo u prvim mjesecima ljubavi. Odnos udvoje mijenja se baš kao što se mijenjaju osobe. A sve još opterećuje i rutina. Voditi ljubav uvijek i samo u postelji, možda u isti sat, ili u iste dane u tjednu, može ubiti i najjače strasti. Seksualnoj se želji ne može naređivati, niti se podrazumijeva: "Volim ga, pa ga moram i željeti". Uvijek se moramo ponovo osvajati. Ponekad je dovoljan pogled, neki dodir, riječi izgovorene posebnim glasom. Ako iz nekog razloga nestane ova magija, susreti ispod plahte sve se teže ostvaruju.

No, potreba za vođenjem ljubavi može nestati i zbog motiva koji nisu u izravnoj vezi s parom. Preopterećenost poslom i kućanskim obvezama može potisnuti seksualnu želju. Teško je odrediti koliko opterećenja iz vanjskog svijeta "pritišću" ljubav, ali je poznato da mogu imati pogubni utjecaj na intimne odnose partnera. Postoje, nadalje, trenuci ili situacije u kojima seks gubi svoje značenje. Na primjer, kad se osjeća veliko nezadovoljstvo. lli tuga poslije smrti drage osobe, pobačaja, razvoda. Depresija potiskuje libido. Sve izgleda besmisleno, teško, nemoguće.

Ako je partner strpljiv, pažIjiv i pun razumijevanja, želja se u dogledno vrijeme može vratiti. Pritom je veoma važna uloga muškarca: ponekad je dovoljno malo nježnosti ili pokazivanja da ste željeni, pa da se vrati potreba koju je potpuno potisnula vaša tuga.

Seksualna se želja gubi i kad je žena nezadovoljna svojim izgledom. Na primjer, udebljala se ili je premršava (ili se ona tako osjeća). Osjeća se neželjenom i reagira tako da odbija seks. Čini to zato što se plaši da neće biti na visini očekivanja. To se veoma često događa ženama koje su na pragu menopauze i teško se mire sa starenjem, gubitkom ženstvenosti i privlačnosti. Povlače se i skrivaju svoje tijelo i od muškarca kojeg vole.

Kada žene zaboravljaju seks?

Poslije porođaja: Seksualna želja slabi zbog fizičkih problema (teški porođaj i slično) iIi zbog promjena što ih je u svakodnevicu unijelo dijete i nova uloga majke koju žena mora preuzeti.
Previše stresa i posla: Možda je problem samo u umoru, ili je muči pretjerani osjećaj odgovornosti prema obitelji i poslu, strahuje da neće biti na visini, da će pogriješiti na poslu ili u obiteljskom životu.
Nezadovoljstvo i velika bol: Depresija uzrokuje gubitak želje za životom i seksom. Neki antidepresivni lijekovi mogu još više uspavati seksualnu želju.
Strah od trudnoće: Općenito, strah od neželjene trudnoće jači je od seksualnog nagona. Ponekad tjeskoba može biti toliko jaka da će žena odbijati spolne odnose. Pogotovo ako je već bila na pobačaju
Kad se osjeća izvan forme: Na primjer u menopauzi ako traumatično doživljava gubitak plodnosti. lli u slučaju neke opake bolesti.
U brizi za zdravlje: Zahvat na dojkama spolnom organu može izazvati osjećaj gubitka ženstvenosti, pa teško prihvaća i pomisao na bliskost s partnerom.

Što može žena poduzeti?

Provjeriti ovisi li gubitak želje o nekom fiziološkom uzroku ili lijekovima, kao što su antidepresivi.
Početi se "voljeti": njegovati se, posvetiti dio vremena samoj sebi. Osjetiti se poželjnom jedan je od najvažnijih koraka.
Gledati na partnera novim očima, podsjetili se što vam je na njemu ranije bilo poželjno: kretnje, pogled i slično.
Često misliti na ljubav, a ne samo navečer, kad se sprema na spavanje. Zamišljati uzbudIjive ljubavne situacije i u mašti ih se svako toliko prisjećati.
Ne prihvaćati gubitak želje kao konačnu stvar: seks je kao mišić, može se "utrenirati".

Što može muškarac napraviti?

Pronaći nove stimulanse: ponekad je njezina želja tu, samo je treba probuditi na nov način (novim položajem, strastvenim poljupcem, nježnošću kad to najmanje očekuje).
Pronaći užitak u nježnosti, poljupcima što nužno ne vode do seksualnog odnosa.
Ne osjećati krivnju: gubitak želje nema nikakve veze s muškošću.
Pogrešno je zaključivati "Ako me ne želiš, onda me i ne voliš". Korisno je razgovarali o problemu, pokušati pronaći uzroke i otkloniti ih. Ako treba, i uz pomoć seksologa.

Izvor: zena.hr