Je li preplanulost seksi?

Preplanuli ten ulazi u modu ili iz nje izlazi već desetljećima, ovisno o tome što kažu stilisti ili koliko je jaka neka liječnička kampanja… O štetnim posljedicama prekomjernog izlaganja suncu zaista slušamo već dugo. Kao i kod drugih upozorenja ovog tipa – na jedno uho unutra, na drugo van.


Prejaka preplanulost nije seksi
Nedavno je na jednom dermatološkom kongresu prikazana zastrašujuća fotografija. Prikazivala je lice starice iz jednog od naših ruralnih krajeva. Žena je cijeli život provela u polju i cijeli je život imala maramu na glavi. Marama se veže pod vrat, dakle pokriva jedan dio obraza, piše tportal.

Fotografija je prikazivala prijelaz s onog dijela lica koje je bilo pokriveno maramom na onaj dio koji je desetljećima bio izlagan suncu. Izgledalo je kao znanstvena fantastika. Duboke brazde prošarale su smeđu, smežuranu, suhu kožu na jednoj polovini slike, a zatim crta, oštar rez i s druge strane vidimo bijelu, nježnu meku kožu. Da moramo pogađati, rekli bismo da taj dio slike mora pripadati nekom nikako starijem od tridesetak godina. What a difference does the sun make…

Nikakve kreme, nikakvi trikovi. Sunce je u tom smislu ženin najveći neprijatelj. Naravno, lijepo je biti preplanuo. U umjerenim količinama, kažu liječnici, to je čak i zdravo. Optičke iluzije na stranu, dugoročno gledano - koliko će to platiti?

Evolucijski psiholozi kažu da je zdravlje glavni kriterij pri odabiru partnera, a koža jedan od glavnih indikatora. Lijepa, mlada i zdrava koža je ključan element tjelesne privlačnosti. A nijansa? Istraživanja pokazuju da muškarci najatraktivnijom percipiraju kožu koja je za dvije, tri nijanse svjetlija od prosjeka za tu populaciju. Svjetlija, ne tamnija!

Neke su žene prirodno tamnopute, poput amazonskih ratnica, neke su svijetle i nježne, poput princeza iz Grimmovih bajki. Nije li dobro što se žene razlikuju? Muškarci to vole.