Femme fatale ili zavodljivost na francuski način

U vašoj zgradi živi neodoljivo zgodni tip i često vam se smješka kada se zateknete zajedno u liftu? Vjerojatno svaka od nas u tom trenutku zamišlja neku filmsku scenu, gumbić 'stop' i trganje košulje u roku keks. S druge strane, postoje dani kada vas ne pogleda ni krajičkom oka. Pitate se vidi li on slučajno da već tri tjedna niste bile na depilaciji? Možda ne vide, ali - znaju!

Zavodljivost i ljepota Francuskinja postale su gotovo mitske – gledamo ih u filmovima ili na ulici i shvaćamo da one jednostavno znaju kako treba razgovarati s muškarcima, od držanja glave, do smješkanja i očaravanja. Ruku na srce, nitko im ne može osporiti da su seksi. Kada je riječ o Francuskinjama, zavođenje se provlači kroz sve dijelove svakodnevnog života. Jednadžba je vrlo očita - to je razlog zašto uvijek moraju dobro izgledati. Mlada Brigitte Bardot, prva dama Carla Bruni, žena Johnnyja Deppa Vanessa Paradis, literarna Emma Bovary. Što možemo naučiti od njih?

Besprijekorno njegovane i savršene frizure, jednako vremena posvećuju kozmetičkim tretmanima koliko i odlasku u seks-shop. To su mjesta koja ne djeluju vulgarno i jeftino, već odišu luksuzom i elegancijom - seks-igračke prestaju biti tabu i postaju dio užitka koji si žena može priuštiti, baš kao i zamamno donje rublje i ostale luksuzne sitnice. Kao što opisuje Helena Firth Powell u Dva ruža i ljubavnik, ljubazna prodavačica pokazat će vam odjel tzv. vanjskih i unutarnjih stimulatora:''Ovaj ružičasti je otporan na vodu. Zapravo se i ne preporuča da ga uzmete sa sobom u kadu, ali ga možete koristiti pod tušem, što je ujedno sjajno i za njegovo održavanje.'' Poslovnim tonom, kao da prodaje aparat za kavu. Seks je dio svakodnevice pa budimo realne – zašto bismo u seks-shop ulazile s prevelikim naočalama na nosu i šiltericom na glavi?! Ideja takvih dućana bila je osmisliti prostor u kojem žene dolaze isključivo radi vlastitog užitka. Vibrator? Normalna stvar!

Francuskinjama je važno da ih muškarci obožavaju (kome nije?), zavođenje je ključ njihova samopouzdanja pa otuda i dolazi otvoreni stav prema seksu, nesputani razgovori o veličini penisa i vještinama u krevetu, bez ikakva ustručavanja, nisu sputane poput Engleskinja.

Corbis


Znači li to da su u krevetu bolje od ostatka ženskog svijeta? Je li slučajnost što fraza femme fatale potječe upravo iz francuskog jezika? Još jedan od francuskih talenata jest da se nijedna prava femme fatale ne zadovoljava tek jednim orgazmom. Za oba partnera mora biti čitav niz orgazama, što više, to bolje. U krevetu im nije dovoljno zadovoljiti sebe nego se brinu i za partnerove potrebe, potpuno su usredotočene na davanje i primanje užitaka. Vole eksperimentirati kada je riječ o raznim pozama i prilikama za vođenje ljubavi. I zbog toga su, vjeruju neki, daleko strastvenije ljubavnice. Sve je to dio vještog francuskog repertoara - dovesti do la petite mort.

Istraživanje koje je proveo Institut français d'opinion publique pokazalo je da od 410 ispitanica u dobi od 18 do 39 godina čak 41% njih izjavilo kako bi tijekom opuštenog ljetovanja odabrale nekog zabavnog muškarca za preljub, dok je  67% izjavilo je kako bi seks izvan veze najradije doživjele na plaži. Tek 2% Francuskinja izjavilo je kako se u atmosferi ljeta i mora ipak ne bi upustile u takvo što.

Prisjetite se onog seksi frajera iz vaše zgrade. Odjednom shvaćate da ne želite biti njegova ljubavnica, ali vam se sviđa sama pomisao da biste mogle imati ljubavnika, objašnjava u svojoj knjizi Powell. Sviđa nam se pomisao da smo privlačne i to nas potiče da držimo do sebe. Sviđa nam se koketirati, ali se bojimo da bi stvari mogle poći po zlu kad bismo prešle tu granicu. Jedno je potreba za zavođenjem, a drugo potreba za švrljanjem - kada radite nešto što ne biste smjeli. Zavoditi smije svatko!

Od Francuskinja i njihova stava prema ljubavi naučile smo da se uvijek možemo ponašati kao da imamo ljubavnika, čak i kada ga nemamo. Uvijek budite spremne i dovoljno dotjerane da vam nije neugodno skinuti se dogola ili u komplet rublja pred muškarcem iz svojih snova, pa makar on ostao samo to i - ništa više!

neon.com