HERCEGOVAČKI SPIDERMAN Tko je Vjeran Tomić o kojem je Netflix objavio dokumentarac?

Vjeran Tomić hercegovački spiderman
Screenshot/Netflix

Na Netflixu je objavljen dokumentarac o Vjeranu Tomiću, pljaškašu porijeklom iz Hercegovine, koji je iz pariške MoMA-e, ali i ostalih muzeja, ukrao slike i umjetnine vrijedne više stotina milijuna dolara.

"Vjeran Tomic: The Spider-Man of Paris" prema reakcijama gledatelja mogao bi biti jedan od hvaljenijih dokumentaraca u ovoj godini.

Redatelj Jamie Roberts pred kamere je smjestio Tomića, osuđenog na zatvor za krađu slika 2010. godine iz pariške MoMA-e, vrijednih 100 milijuna dolara, a on mu je ispričao sve o svom životu i "karijeri lopova", piše Klix.

''Savršen lopov''

Nadimak Spiderman dobio je zbog svoje nevjerojatne sposobnosti da se penje po zgradama i skače s krova na krov, a na taj način je i provaljivao u stanove najbogatijih stanovnika Pariza. Zbog svog zanimanja postigao je svjetsku slavu, ali je pokrenuta i policijska istraga zbog koje je u konačnici završio iza rešetaka.

Tomić je stekao i brojne simpatije Francuza unatoč tome što je pljačkao muzeje i bogataše.

"Francuzi vole priče o pljačkašima ako nema krvi. Za nas je Tomić bio savršen lopov. Nije bio naoružan, nikog nije ozlijedio, nije pljačkao pojedince, nego muzeje s lošim osiguranjem. Prevario je čuvare bez poteškoća, a djela koja je ukrao pokazuju da ima ukusa", objasnio je svojedobno novinar Le Figara, Stéphane Durand-Souffland.

Nekoliko godina proveo u Mostaru

Tomić se rodio u Parizu, no zbog majčine bolesti, kao malog dječaka poslali su ga u Mostar djedu i baki. Tamo je dočekao deseti rođendan, muvajući se oko Neretve, penjući se i skačući u hladnu rijeku te čineći nepodopštine. Tamo je i prvi put ukrao. Provalio je u knjižnicu i pobjegao s dvije knjige stare nekoliko stotina godina.

"Bio je to intuitivan čin. Nitko me nije učio. Kao da me nešto povuklo da to napravim", ispričao je kasnije.

"Da me nisu iščupali iz Bosne..."

Povratak u Pariz s 11 godina nije nikako prihvatio. Roditelje je doživljavao kao neznance. Poslije će taj trenutak u životu okriviti za lopovsku karijeru. "Da me nisu iščupali iz Bosne, vodio bih miran, drukčiji život", tvrdio je.

Tomić je 2017. godine osuđen na osam godina zatvora zbog najveće krađe umjetnina u povijesti Francuske.

Remek-djela, uključujući Picassova "Goluba sa zelenim graškom" i Modiglianieva "Žena s lepezom", nikada nisu pronađena, piše Klix.