EUROSONG Mijenjaju se pravila glazbenog festivala zbog neregularnog glasanja šest zemalja na ovogodišnjem natjecanju

Eurosong 2023.
Screenshot

Gledatelji iz zemalja koje ne sudjeluju na Eurosongu moći će iduće godine prvi put u povijesti natjecanja glasati za svoje favorite, objavio je organizator u utorak. 

Novo pravilo nazvano "Ostatak svijeta" trebao bi pojačati utjecaj publike na rezultate i potvrditi globalni karakter natjecanja koje je prošle godine gledalo 160 milijuna ljudi, prenosi Hina.

Eurosong 2023. održat će se u Liverpoolu, zamjenskom domaćinu ovogodišnjeg pobjednika Ukrajine. Organizatori su promijenili i sustav glasanja u polufinalu, tako da će o finalistima odlučivati samo gledatelji, umjesto kao dosad kombinacija glasova gledatelja i nacionalnih žirija. No, u finalu ostaje pravilo da odlučuju i gledatelji i stručni ocjenjivački sudovi.

Organizatori kažu da je cilj promjena zaštititi integritet natjecanja, nakon neregularnog glasanja šest zemalja na Eurosongu 2022.

Eurosong 2023. održat će se 9., 11. i 13. svibnja u Liverpoolu, Ujedinjenom Kraljevstvu. Ukupno 31 zemlja natjecat će se u polufinalima i boriti za 20 mjesta u velikom finalu u kojem se direktno nalaze Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i pobjednica prošlog izdanja Ukrajina.