VIDEO  Dogma novim albumom obilježava tri desetljeća postojanja

Grupa Dogma
Doringo photography

Pulska grupa 'Dogma' objavila je svoj šesti studijski album simboličnog imena 'Pitaš se'. Od ukupno deset pjesama, do sad su kao singlove predstavili 'Dovoljno da imam te' i 'Moja je želja' feat. Saša Antić, a treći singl uz kojeg stiže i cijeli album pjesma je 'Od istoka do zapada'. Vokalna gošća u pjesmi je Maja Griparić, pjevačica pulske grupe The Chweger, a zvuk synthesizera donosi Ivan Arnold. 

Inače pjesma koja zatvara album, 'Od istoka do zapada' bavi se univerzalnim ljudskim temama od prolaznosti, tjeskobe, bijega od stresa, gužve i buke, putovanjem-traženja sebe, ispunjenja prirodom koja hrani i oslobađa. Autor teksta je Sandro Pettener, a glazbu, produkciju i aranžman potpisuje zajedno s ostalim članovima benda Zoranom Stojkovićem, Tončijem Pavlinovićem i Tonijem Selakovićem.

Sadržaj se učitava...

Režiju, animacije i montažu pratećeg videa potpisuje Dinko Čvorić - Doringo, a njime je prikazao pojedinca koji se želi maknuti od svakodnevnice, kojeg putovanja kroz prirodu oslobađaju, i kojemu treba samo prazan prostor da se makne se od svih stanja i problema, od buke i zagađenosti u svakom pogledu. Sve što želi je pronaći svoj mir... Video priča prikazuje današnje globalno stanje u kojem pojedinac nestaje spram tehnologije, sve je manje ljudsko-društveno biće pa se postavlja pitanje da li smo humani i imamo li sebe, nas...? Istovremeno svjesni da svijet ide dalje, bili mi ovdje ili ne.

"Album 'Pitaš se' jednim je dijelom nastao u vrijeme Covid pandemije tzv. Korone i nakon nje, razdoblje koje je bitno utjecalo na živote svih nas i potaknulo nas da si postavimo puno pitanja. Od same nutrine, da je sve vrlo relativno i prolazno, i da li možemo utjecati na stanje oko nas, možemo li nešto promijeniti. Pitaš se jesi li zadovoljan sobom, ovim stanjem oko sebe, svojim okruženjem i sve većim zagađenjem prirode, pitamo li se kakvu hranu jedemo, kako živimo, pitamo se da li smo ispravni, moralni, živimo li u skladu s prirodom, pitamo li se što ostavljamo našoj djeci, pitamo li se gdje je čovjek nasuprot tehnologije umjetne inteligencije... pitamo li se kamo to sve vodi. 

Pitaš se šta ostaje iza tebe, šta ostaje iza nas, brine li nas prolaznost i vrijeme koje nam prolazi i kojega je sve manje jer čovječanstvo ide u nekom smjeru kojega ne razumijemo. Pitamo li se zašto je sve manje empatije i ljubavi, emocionalne inteligencije i osvještenosti… pitaš se …", ispričao je Sandro Pettener, frontman i tekstopisac te dodao kako je svaki album jedan dio životne faze pa je tako i 'Pitaš se', njihov šesti studijski album, nosač zvuka kojim zaokružuju 28 godina postojanja i rada, navodi se iz Dallas recordsa.

Glazbu, produkciju i aranžmane zajedno potpisuju članovi 'Dogme', a Petteneru su kao autori, tekstualno gostovali Saša Antić ('Moja je želja'), Ivan Jurić-Yuri ('Dan odluke') i Barbara Munjas ('Nježno i perverzno'). Album je snimljen u studiju 'PartyZan' i 'Dogma production' studiju, u pulskom Društvenom centru 'Rojc', miksao i masterirao je Perica Šuran, osim pjesme 'Dovoljno da imam te' čiji mix i master potpisuje Srđan Sekulović-Skansi.

Dizajn vizualnog identiteta i fotografije potpisuje Dinko Čvorić – Doringo, a 'Pitaš se' su svojim doprinosom i sudjelovanjem obogatili dragi gosti: Saša Antić (TBF), Ivan Jurić-Yuri (St!llness), Barbara Munjas, Maja Griparić (The Chweger) Branko Sterpin (truba), Luka Žužić (trombon), Mauro Giorgi – Mifra i Ivan Arnold. Vjerni svom zvuku i ne robujući trendovima, 'Dogma' stvara i živi svoju glazbu gotovo tri desetljeća, a tim povodom planiraju koncertne i druge promocije.