DALMATINO UOČI KONCERTA U LJUBUŠKOM „Koliko nas vole ovdje, trebali smo se zvati Dalmatino i Hercegovino“

Dalmatino

U protekla dva desetljeća, glazbena scena bila je svjedok nevjerojatnog uspona grupe Dalmatino, čije je djelovanje postalo pravi fenomen domaće glazbene industrije. Svaki ton, svaki stih njihovog opusa zrači iznimnim glazbenim stvaralaštvom, ostavljajući neizbrisiv pečat na kulturnom pejzažu. Ovaj sastav, od samih početaka pa sve do danas, uspio je ne samo održati, već i nadmašiti visoke standarde koje su postavili svojim debitantskim albumom „Cukar i sol“ iz 2001. godine. Ova glazbena avantura nagrađena je prestižnom Porin nagradom za Najboljeg novog izvođača 2002. godine, što je bila samo najava impresivnih dostignuća koja su slijedila.

Novinarka portala hercegovina.info imala je priliku razgovarati s članovima benda uoči koncerta u Ljubuškom.

Vezani za Hercegovinu

„Od samog početka djelovanja grupe Dalmatino doživjeli smo fantastičan prijem od publike u Hercegovini što se nastavilo do danas i na tome smo ljudima u Hercegovini neizmjerno zahvalni. A ja sam osobno vezan za Hercegovinu i rođenjem i porijeklom pa se moj kolega Ivo šali da smo se trebali nazvati Dalmatino i Hercegovino“, izjavio je za hercegovina.info Zdravko Sunara, bubnjar benda.

Dalmatino

Bend ne krije da ima posebnu vezu s hercegovačkom publikom.

„Ljudi Hercegovine su odlični u svemu pa tako i kao publika na koncertima, posebice našim. Tu uživamo veliku ljubav i poštovanje sto ćemo i uzvratiti“, dodao je.

Kao zanimljivu, a manje poznatu činjenicu, momci iz Dalmatina ističu kako su prije 30-ak godina sudjelovali u snimanju pjesme Mate Bulića, "Tiho, tiho teče Neretva" a Ivo Jagnjić iz grupe Dalmatino potpisao je i glazbu i tekst ovoga bulićeva hita.

Kako smo iz razgovora saznali Ljubuški sutra može očekivati dobar koncert i veseli sedmeročlani bend, odličan razglas, sjajnu rasvjetu, dobru energiju, a najviše od svega, veliko Dalmatino srce.

Dalmatino

Iako su prošle dvije i pol godine od izlaska njihovog velikog hita „Refužo“, ne može se ne spomenuti uspjeh koji su postigli. U rekordnom roku, bend je osvojio srca slušatelja, dosegnuvši više od 8 milijuna pregleda na digitalnoj platformi YouTube. No, impresivnost njihovog uspjeha ne zaustavlja se samo na broju pregleda – njihova glazba osvojila je i brojem streamova u Hrvatskoj, uspjevši čak nadmašiti neke od najpoznatijih svjetskih bendova zvijezda, uključujući Red Hot Chili Pepperse, pa čak i Eda Sheerana.

„Jako sam ponosan na ovu pjesmu, po meni ona je pravi hit, koji ima izuzetan spoj melodije i teksta. Jako sam sretan da je publika to prepoznala, i da je voli. Za one koji ne znaju, Refužo znači nešto na komade, dakle u tekstu sam htio kazati da se ljubav ne daje na komadiće, nego u kompletu“, izjavio je za naš portal autor tekstova i glazbe benda Dalmatino, Ivo Jagnjić.

Obožavaju ih i mlađe generacije

Njihovi najpopularniji hitovi ne nastaju tek tako, nego tek onda kada stigne inspiracija, a to zahtjeva posvećenost i povlačenje u stvaralački prostor.

Dalmatino

„Teško je to objasniti, to će najbolje shvatiti oni glazbenici koji rade isto ovo što i ja. Treba napraviti lijepu melodiju, treba napraviti tekst, da nekoga dirne u srce, a sve to mora imati veze jedno s drugim. Pjesme radim u osami u svojoj vikendici 45 km od Splita, moram biti sam, znači, malo se maknem od obitelji, žene, djece i uronim u svoju tišinu. Moram reći da mi najljepše ideje padaju u kasnim noćnim satima, uz cigaretu i čašicu vina. Da me ne shvatite krivo, zahvalan sam Bogu na ovome daru, jer to se ne uči ni u jednoj školi. To jednostavno imaš ili nemaš, odnosno počasti te dragi Bog“, kazao je Jagnjić.

Ovaj Splitski glazbeni fenomen i najpopularniji hrvatski pop sastav 21. stoljeća, ima neprolazne hitove koji za neke znače više od same glazbe. Pjesme su im sve poznatije, a ponekad se čini da ih mlađe generacije vole više od onih starijih. To je potvrđeno činjenicom da sve više mladih parova na vjenčanjima odabire upravo njihove pjesme za svoj prvi ples. Kada smo ih upitali koji im je najdraža od svih pjesma, dobili smo pomalo očekivan odgovor.

„Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje, to je kao da me pitate ko je od svoje 3 djece najviše volim! Volim sve te pjesme, mislim da se to vidi. Moram naglasiti da je pjesma svojevrsna kocka, nikad ne znaš što će donijeti, hoće li ili neće. Od nekih sam očekivao znatno više na terenu, a od nekih manje. Dogodilo se suprotno. To nikad ne možeš znati. No sve ih volim“, prokomentirao je.

Slave 20 godina na sceni

Iako se nekima može činiti pomalo nemoguće (jer vrijeme veoma brzo leti), domaća grupa Dalmatino proslavila je prije dvije godine svoj dvadeseti rođendan na glazbenoj sceni. Ovaj pop bend, obogaćen modernom produkcijom i izvrsnim tekstovima pjesama, uspijeva oduševiti publiku do te mjere da svaka pjesma s njihovih albuma postaje hit singl, redovito zauzimajući vrhunske pozicije na glazbenim top listama. Upitali smo ih s kakvim se izazovima redovito susreću te je li se domaća glazbena scena promijenila od njihovih početaka pa sve do danas. Evo i što smo saznali:

„Ne osjećamo neke naročite izazove. Trendovi u glazbi se mijenjaju no mi ih ne pratimo.  Imamo svoj pravac kojega se držimo i nastojimo što pružiti sto kvalitetniji glazbeni proizvod.  Kako snimljeni materijal tako i živi nastup. Uvijek dajemo 100%, tu nema kompromisa“, kazao je Sunara.

No to ne znači da ne podržavaju baš sve trendove. „Društvene mreže svakako značajno utječu na glazbu. Približile su glazbene proizvode slušateljima. No, i dalje je osnovno imati dobru pjesmu, dobar bend i veliko srce“, dodao je.

Evo i malene poslastice za sve ljubitelje ovog popularnog benda. Izgleda da se u pozadini kuha neki novi singl.

„Moram naglasiti da nakon korone puno nastupamo. Otkad god se bavimo ovim poslom, imali smo dvije najbolje godine, hvala Bogu. Hoću reći, da smo puno na putu, na cesti, i jednostavno, kad dođem doma umoran sa puta, moram priznati da mi je teško uzeti gitaru,olovku i papir, i nešto kreativno napraviti. No, oni koji nas vole, neće biti razočarani našim naredim singlom, jer moj mobitel je pun i literarnih i glazbenih skica, hoću reći, bit će to jedna dobra pjesma, i naša publika bit će zadovoljna. Kad govorimo o ovome dijelu posla, moram naglasiti da sam ja spontan tip, ne volim imperative, i ne volim kad nešto moram. Tako i nastaju pjesme Dalmatina, ne zato što ih traži tržište, nego zato što to radim iz gusta, ono, kad mi dođe“, zaključio je naš razgovor Jagnjić.

Nema sumnje da će savršena sinergija glazbe i produkcije, koju ostvaruju dvojica vizionara Dalmatina, Ivo Jagnjić i Zdravko Sunara, pružiti jedinstven glazbeni doživljaj u Ljubuškom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.