Ana Maria (23) ruši stereotipe o ženskom nogometu, a već je proglašavaju najljepšom igračicom na svijetu

Ana Maria Marković

Ona nije samo lijepa i pametna. Ona je vrhunska nogometašica i uspješan model. Ona ruši predrasude da su nogometašice “muškobanjaste”, a da se manekenke i modeli znaju samo šetati pistama i stajati ispred objektiva fotografa.

Ona je Ana Maria Marković, 23-godišnja hrvatska nogometna reprezentativka koja živi u Švicarskoj i igra na mjestu napadačice u prvoj postavi jakog ženskog nogometnog kluba Grasshopper Club Zürich u švicarskoj Super ligi, piše Marijana Dokoza za Večernji list.

Odnedavno je Ana Maria Marković i ponosna vlasnica Večernjakove domovnice, a tu je nagradu osvojila glasovima čitatelja u 16. Večernjakovu izboru najpopularnijih hrvatskih iseljenika.

U Zürichu, gdje je rođena, položila je državnu maturu i razmišlja o nastavku studiranja, a u međuvremenu se bavi marketinškim poslom. Ljubav prema nogometu dogodila mi se zbog mlađe sestre Kristine koja jena nogometnom terenu zaigrala prije mene – otkriva Ana Maria, koja je za hrvatsku žensku reprezentaciju debitirala u listopadu 2021. u utakmici protiv Litve u Puli.

Kaže da su njezini najveći aduti u nogometu brzina i probojnost na krilu, a svojoj momčadi najviše doprinosi pogocima i asistencijama. U Švicarskoj je postala pravi hit nakon što je u svom debiju za Grasshopper postigla četiri pogotka u Švicarskom kupu. Već ju je tada međunarodni tisak počeo nazivati “najljepšom nogometašicom svijeta”. No ona se time ne zanosi.

"Naravno, lijepo je to čuti, ali mi ne predstavlja ništa više od običnih napisa u medijima. Još je puno lijepih djevojaka u svijetu ženskog nogometa i zaslužile su epitet najljepše. Ljepota je u oku promatrača pa se ne može govoriti o najljepšoj", skromno govori Ana Maria, iako se mora priznati da je krasi nesvakidašnja ljepota jednako kao i ljubav prema Hrvatskoj, odakle joj potječe majka, i Bosni i Hercegovini odakle joj je otac.

"U Švicarskoj sam rođena i tu živim, ali u srcu osjećam gdje mi je pravi dom. To je moja Hrvatska", kaže Ana Maria.

U stranim medijima često ističe da navija za Hajduk, ali i otkriva tko je njezin najveći fan i podrška u svemu.

"Majka mi je najveći oslonac u životu", govori mlada djevojka čiji se dnevni ritam sastoji od odlaska na posao i treninga. Želja joj je ženski nogomet u Švicarskoj podignuti na veću razinu jer smatra da ljudi ne shvaćaju ženski nogomet ozbiljno, a on itekako može biti zanimljiv publici.