Čaušević vlastiti kriminal preko svojih zaštitnika prebacuje na Hrvate i Srbe

Čaušević vlastiti kriminal preko svojih zaštitnika prebacuje na Hrvate i Srbe

... malverzacije, nezakonitosti i zlorabe dok je bio na čelu ove državne institucije, ima itekako ozbiljnu političku pozadinu, doznaje Večernji list.

Politička pozadina
Iako se očekivalo da ovaj predmet razotkrije političko-kriminalnu hobotnicu u koju su bili uključeni Čauševićevi politički pokrovitelji iz Sarajeva, pod pritiskom jedne bošnjačke stranke državno Tužiteljstvo cijeli slučaj usmjerava u potpuno drugom pravcu. Iz pouzdanih izvora doznajemo kako se umjesto Čauševićeva i kriminala njegovih političkih zaštitnika priča okreće prema "dežurnim" krivcima, a to su za sarajevsku političku i medijsku scenu vodeće hrvatske i srpske stranke i njihovi najistaknutiji dužnosnici.

Čaušević je na početku bio spreman progovoriti o stvarnoj pozadini i nalogodavcima kriminalnih radnji, ali je nakon "nemoralne ponude", iza koje navodno stoji nekoliko državnih tužitelja i njima blizak dio bošnjačke politike, odlučio promijeniti iskaz. Njegov kriminal će biti stavljen u drugi plan i kao suradnik dobit će privilegirani status u procesu. Naravno, sve to ako se bude držao dogovorene priče i ustraje u optuživanju srpskih i hrvatskih političara.

Medijska priprema cijele priče već je počela, jer su "procurile" informacije o tome kako Čaušević zapravo optužuje Milorada Dodika i Nikolu Špirića za pritiske i malverzacije oko izdavanja carinskih terminala. Špirić je ovdje pogodna meta jer je bio predsjedatelj Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje, a Dodik dežurni negativac za dobar dio bošnjačke političke scene.

Montiranje optužnica
Uz Čauševića, koji je već pušten iz pritvora, sarajevska tužiteljsko-politička osovina pokušat će se obračunati i s još uvijek aktualnim predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i njemu odanim kadrovima. Posebno monstruozno je što se na ovakav korak Tihićevi oponenti odlučuju u trenutku kada se on bori s teškom bolešću i praktično nije u mogućnosti uzvratiti na optužbe koje se, doznajemo, odnose na kupovinu dva stana. Prema dostupnim informacijama, na udaru će se naći i tajnik SDA Amir Zukić.

Ipak, glavnina udara bit će usmjerena na hrvatske kadrove, a prije svih na prvog čovjeka HDZ-a BiH Dragana Čovića i aktualnog ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miru Džakulu. Čaušević je u "novom" iskazu navodno optužio njih dvojicu i trenutačnog predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu, te bivšeg državnog ministra financija Dragana Vrankića da su koristili svoj politički utjecaj i pozicije zbog stjecanja imovinske koristi. Džakulu je Čaušević predstavio kao nesposobnog i korumpiranog, a Čovića optužuje za navodni politički pritisak kako bi Uprava kupila određene objekte za svoje potrebe. Bevandu, pak, optužuje za navodne pritiske prilikom uvođenja fiskalnih blagajni.

Na ovaj način kreatori cijele priče nastoje cijeli slučaj maksimalno disperzirati i otkloniti sumnje sa sebe kako bi bili pošteđeni sudskog progona, ali i političkih posljedica u predizborno vrijeme. Usput će se dio bošnjačke politike obračunati s protivnicima u vlastitom narodu, ali i što je moguće više kompromitirati najutjecajnije hrvatske i srpske političare. Time će se, dakako, pokušati oslabiti njihova pozicija u pregovorima o formiranju vlasti nakon izbora. Montirane optužnice u BiH nisu nikakva novost, pogotovo u predizborno vrijeme.