Danas konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

dom naroda fbih
dom naroda fbih
Arhiva/Hercegovina.info

U najavljenom dnevnom redu je i prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu.

Predviđeno je da novoizabrani delegati prethodno polože zakletvu za predstojeći četverogodišnji mandat, a da potom bude izabrano rukovodstvo Doma.

Budžet, kao i prateći akt, zakon o njegovom izvršavanju, predloženi su po hitnom postupku, kao i dopuna Zakona o budžetima.

Jedna od najavljenih točaka dnevnog reda je izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predložene su i odluke o davanju suglasnosti na ovogodišnje financijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje, za mirovinsko i invalidsko osiguranje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti.

Sjednica treba početi u 11 sati, a do izbora novog rukovoditelja vodit će je predsjedavajuća dosadašnjeg saziva Lidija Bradara.

U ovom mjesecu će zasjedati i Zastupnički dom, čija je prva redovna sjednica u novom mandatu najavljena za 28. veljače. Jedna od predloženih točaka dnevnog reda je razmatranje, po skraćenom postupku, zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji. Inicijatori su zastupnici Demokratske fronte i Građanskog saveza.

Podsjećamo, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara održala je jučer radno-konsultativni sastanak s predstavnicima stranaka koje će participirati u novom sazivu Doma.

- Ovo je bio sastanak tehničkog karaktera uoči konstitutivne sjednice Doma. Usaglasili smo privremena radna tijela, a očekujemo da delegati preuzmu mandate, da se formiraju klubovi naroda, te da u demokratskom ozračju usvojimo ovogodišnji budžet Federacije BiH. Nova Vlada Federacije BiH mogla bi biti formirana u ožujku - kazao je poslanik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu PFBiH Asim Sarajlić nakon sastanka.

Ističe da je Klub Srba ponovo nepopunjen navodeći da nije optimista da tu ima konsenzusa unutar Kluba. Dodao je da devet delegata ima SDA u Klubu Bošnjaka zajedno sa Strankom za BiH koja ima jednog delegata.

Novo rukovodstvo, naglasio je Aner Žuljević iz SDP-a BiH, potrebno je kako bi se na današnjoj sjednici mogao izglasati budžet Federacije BiH.

- Važno je da imamo novog predsjedavajućeg Doma koji će potpisati budžet FBiH i da sve isplate krenu do kraja tjedna. Način na koji će se odvijati sjednice određen je upravo financijskom situacijom, tako da glasanje o budžetu neće ništa pokazati odnosno tko bi mogao činiti većinsku vlast - rekao je jučer Žuljević.

Šefica Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Alma Kratina dodala je da će procedura oko delegiranja u Državni dom naroda biti završena nakon što danas sve stranke dostave svoje prijedloge u Federalni dom, a potom budu proslijeđeni Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.