Život s pretilom djecom: Kad želi gumene bombone, a vi mu ih ne smijete dati

Sve je više djece u Hrvatskoj koja su pretila i ona su sve mlađa, a imaju bolesti koje su nekada bile nezamislive, primjerice dijabetes tipa dva, koji zovemo - staračkim. Prekomjerno teških i debelih u Hrvatskoj ima oko 60 posto, a svaki peti je debeo i ima indeks tjelesne mase veći od 130 - navodi profesor doktor Mirko Koršić, pročelnik Zavoda za endokrinologiju interne klinike KBC-a Zagreb.

 

Koliko je alarmantno stanje u Hrvatskoj pokazuju podaci da povećanu tjelesnu masu ima 11 posto školske djece u dobi od 7 do 14 godina, a već sada je pretilo 5,2 posto školske djece, dok će njih 80 posto biti debelo kad odrastu. Naravno, sa svim popratnim komplikacijama od organskih, lokomotornih, kardiovaskularnih do psihofizičkih poteškoća (dijabetes tipa 2, bolesti srca, krvnih žila, osteoporoza i anemija).

Jedno od djece koja imaju problema s težinom je i desetogodišnja Helena. Djevojčica koja živi u Zagrebu i pohađa četvrti razred osnovne škole prilično je visoka za svoje godine. Ima 151 centimetar, ali i 47 kilograma. Helena uz to ima i dvije dijagnoze, epilepsiju i patološki postavljen kuk, zbog čega se ne može fizički puno rekreirati, pa su joj šanse za mršavljenje automatski manje.

jutarnji list