Ženski kutak: Možete li mu oprostiti nevjeru?

Kada se problemi iz prošlosti uvijek iznova vraćaju i uzrokuju poteškoće u vezi, par se za vrijeme nađe u škakljivoj situaciji, jer prošlost nitko ne može izmijeniti.

Bilo da je riječ o nevjeri ili određenim događajima što ih je napravio partner, nepreboljena prošlost uništava inače zdravu vezu, jer se rane koje bi već trebale biti zacijeljene uz vrlo mali stimulans iznova otvore.

Dakako, neke rane trebaju više vremena kako bi zacijelile, no svakako mora doći trenutak da se zaborave i veza spremno zaživi bez gorkih sjećanja.

Griješiti je ljudski

Griješiti je ljudski i vjerojatno svi ponekad učinimo stvari kojima nehotice pogodimo ljude koji to ne zaslužuju. Razumljivo je da u trenutku pogođenosti padnu i impulzivne riječi i reakcije, no vrlo je bitno da se nakon emocionalne oluje umirimo i poslušamo iskrenu ispriku.

Partner koji je pogriješio mora biti ustrajan i strpljiv s isprikom, a pogođena strana neka presudi na koliko dugo treba kazniti partnera za učinjenu grešku. Kada kažnjavanje traje predugo, drugi može početi očajavati i veza može ići samo prema dolje. Na preboljevanju morate raditi oboje.


Oprostiti ili pustiti?


Svatko zna gdje su njegove granice podnošljivog, može li preboljeti i zaboraviti. Kada je bol prevelika, nešto što je prije bila ljubav može se pretvoriti u otuđenost, žalost ili čak neprijateljstvo. To svakako nisu primjereni uvjeti za zdrav odnos i mnogi u takvim okolnostima veze više ne mogu bitt i jednostavno odu.

Ako je veza kvalitetna i ako bi je bilo vrijedno dalje izgrađivati, onda je stvari iz prošlosti dobro tamo i ostaviti, s njima raskrstiti u iskrenom i dugom razgovoru te ih nikada više ne spominjati.

Neki ljudi svoj mir s prošlošću nalaze tek onda kada se partneru osvete, no kod takvih poteza potreban je oprez, jer to može biti mač sa dvije oštrice. Bitno je da prilikom odluke ostanete vjerni sami sebi.

Kako ići dalje i zauvijek zaboraviti?


Nakon emocionalne oluje vrijeme je za razumno razmišljanje i traženje rješenja. Ako ste odlučili partneru oprostiti i nastaviti vezu, najbolji prvi korak je dug, intenzivan i iskren razgovor.

Recite mu zašto i kako snažno vas je pogodio i da ćete za prebolijevanje trebati svo njegovo razumijevanje i podršku. Nemojte se osjećati krivi, ako ljutnju i žalost osjećate duži period nego što ste očekivali. Ako se sporni događaj neće ponoviti, bez sumnje će bol jednoga dana biti zaboravljena.


Što treba učiniti partner koji je pogriješio?


Na partneru koji je pogriješio, leži veći dio odgovornosti za popravljanje veze. Mora pružati puno razumijevanje kada partnera opet preplave trenuci žalosti, te je na njemu da ga svaki puta iznova utješi iskrenim i lijepim riječima i isprikom.

Na žalost, partner koji je pogriješio, nema pravo drugome govoriti kako da se osjeća, zato mora zadržati strpljenje i ako se njegov partner, u inače sretnom trenutku, odjednom emocionalno ohladi i zatvori.

Ustrajnost s isprikama i ljubavlju prije ili kasnije će se isplatiti i veza će ponovno zaživjeti, a prošlost će ostati u prošlosti.

 intimatemedicine.com.