Zašto se zimi tako lako udebljamo

zima, debljanje

Zimi su dani sve kraći, vani je hladno i ne ide nam se nikamo, a zatim se naglo začudimo jer odjednom imamo problema sa zakopčavanjem omiljenih traperica koje su nam nekad stajale kao salivene. Zvuči poznato? Da, ovo je doba godine u kojem vrlo lako dobijemo poneki nepoželjni kilogram, piše ABCportal.info.
Istraživanja su pokazala da u zimskim mjesecima mnogi obično dobiju prosječno između dva i tri kilograma, što naravno ovisi o različitim faktorima.

Evo nekoliko razloga zbog kojih se zimi debljate:

Zimska depresija

Mnoga su istraživanja pokazala kako nedostatak sunčeve svjetlosti zimi može imati značajan utjecaj na raspoloženje i zdravlje. Ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte iskoristiti svaku zraku kako biste boravili vani i suzbili posljedice nedostatka sunca u popodnevnim/večernjim satima.

Hladnoća

Za mnoge su hladni zimski dani vrijeme stvoreno za boravak u toplini svojeg doma, što može biti jedan od potencijalnih razloga debljanja. To nimalo ne čudi jer sve manje vremena provodimo na otvorenom, a teško je i motivirati se za odlazak do teretane. Ipak, svakako se treba potruditi i motivirati se za bavljenje nekom tjelesnom aktivnosti. Ukoliko vaš partner ili partnerica ili prijatelji pokažu interes, vjerojatnije je da ćete ustrajati u tome.

Manjak sunčeve energije

Kad sunce sja i toplo je, mnogo je lakše izvući se brzo iz kreveta i započeti dan. Međutim, kada zavladaju hladnoća i sivilo, već poslije 16 sati jedino što poželimo je zavući se pod dekicu. Što možemo napraviti? Stručnjaci savjetuju da nabavimo zimsku sportsku opremu i uputimo se nekamo u prirodu za vikend. Nema ništa ljepše od šetnje snijegom prekrivenom šumom u sumrak...

Pretjerivanje s alkoholom

Domjenci, uredske zabave i učestalije partijanje u vrijeme blagdanskih dana, što se nerijetko svede na uživanje u jelu i neizbježnim većim količinama alkohola, itekako pogoduju gomilanju kilograma. Kako biste spriječili mogućnost debljanja, ne zaboravite piti puno vode da biste eliminirali toksine iz krvi.

Metabolizam

Zimi se metabolizam ubrzava, međutim, ne funkcionira onako kako bismo mi htjeli. Metabolizam se ubrzava u nastojanju da osigura što više energije kako bi tijelo proizvelo toplinu. Tijelo u zimskim mjesecima traži više hrane kako bi zadovoljilo povećane zahtjeve za energijom. Dakle, ako se osjećate više gladni nego inače, imajte na umu to da vaše tijelo neće uspjeti potrošiti drugu zdjelicu slasnog pirea s maslacem u kojem ste upravo uživali.

Ah, ti slatkiši

Svi se zimski blagdani vrte oko hrane, a posebna se pozornost posvećuje, dakako, desertima. Za vrijeme blagdana vrlo je teško biti discipliniran i ne zgriješiti. Nutricionisti savjetuju da radije izaberete jednu omiljenu deliciju kojoj ne možete odoljeti, poput cheesecakea, kremšnite ili čokoladne torte, a ostatak ponude, koliko god to bilo teško, preskočite.

Zimska odjeća

Trendovski oversized džemperi i veste veliki su ovosezonski hit, ali kad se skrivamo ispod širokih krojeva ili slojeva odjeće, lako prestanemo primjećivati nagomilani višak. Stoga svaki dan odvojite nekoliko trenutaka kako biste provjerili kilažu i isprobajte nešto užu odjeću da biste znali na čemu ste.

Kriva je evolucija

Prema istraživanjima sa Sveučilišta Exeter, u ljudskoj je prirodi to da želimo više jesti u zimskim mjesecima. Istraživači pretpostavljaju kako imamo sklonost prejedanju zimi jer su u prošlosti naši preci zimi imali manje hrane za preživljavanje. Kako se nakon hedonističkih blagdanskih dana prepunih jela i pića ne biste neugodno iznenadili jer se ne možete uvući u omiljenu pencil suknju, budite na oprezu.