Zagonetka zvana muškarac

kuhar
Već stoljećima žene nastoje proniknuti u tajnu muškaraca: zašto su oni toliko drukčiji od nas? Znanstvenici i psiholozi tješe nas: muškarci su puno manje zamršeniji i tajanstveniji nego što mislite.

Žene pokušavaju razgovarati s muškarcima o osjećajima, pokušavaju shvatiti zašto su muškarci tako egoistični, tako neuviđavni, tako šutljivi, tako racionalni i logični. Zašto muškarci uvijek moraju imati pravo, zašto uvijek moraju biti bolji, zašto su alergični na suze, zašto najradije žele da sve bude kako jest pa i onda kada je odnos već poremećen. Nastoje razumjeti zašto muškarci lažu, zašto vole gledati porniće, zašto traže drugu i pritom ništa ne nađu.

Njegova seksualnost

Muška seksualnost jednostavno je drukčija od ženske, i to otkako postoje muškarci i žene, pa otuda i nesporazumi kojih ne bi trebalo biti. Da bi shvatile mušku seksualnost, žene moraju znati: muškarci su odgajani drukčije nego žene, stoga drukčije i reagiraju. Muškarci nisu naučili govoriti o svojim osjećajima. Njihovo je djelovanje usmjereno na učinak - pa i u seksu.

Tajna broj 1 - Muškarci koriste seks kao govor

Seks služi muškarcima kao sredstvo za zadovoljavanje emotivnih potreba. Oni poznaju samo taj način komuniciranja da bi iskazali svoje potrebe za nježnošću, intimnošću i utjehom. Muškarci pribjegavaju seksu kad ne mogu izraziti svoje osjećaje. Kad neki muškarac ode u krevet sa ženom, on koji put i ne želi seks; već ga muče problemi i traži utjehu, želi bliskost i nježnost. Želi dobiti potvrdu da je sve u redu. Ali, on to ne može reći.

Za rnuškarca seks je čest jezik za iskazivanje osjećaja. Pomoću seksa želi sam sebe uvjeriti da će ga se prihvatiti i razumjeti. Dakle, to je njegov poziv upomoć za malo ljubavi i uvažavanja. Mnoge žene to pogrešno tumače, a neke to uopće i ne shvaćaju. Jer, žene ne govore tim jezikom: kad žena nije načisto sa svojim osjećajima, kad se pokraj svoga partnera ne osjeća sigurnom ili ako ima neke druge probleme, tada ona neće spavati s nekim muškarcem. Ona će s njime o tome razgovarati. Konkretno. Žene tada traže verbalno razumijevanje i pažnju.

"Koji put mi se čini da moj muž svoje dnevne poslovne frustracije liječi seksom. Čak da mu ja služim kao ventil, da bi se oslobodio pritiska i opustio. Jasno osjećam da ga nešto muči, ali on o tome ne govori. Umjesto toga, prilično je agresivan u krevetu. lsto tako, primjećujem da mu to spavanje sa mnom ne pričinjava posebnu radost, ni veselje. Nijedno od nas tada nema ništa od toga", kaže Petra (33, ekonomistica).

Marko priznaje da je njegova seksualna aktivnost koji put povezana s njegovim poslom šefa proizvodnje: "Ljutim se što opet nije sve išlo kako valja. Koji put mi se čini da najradije više uopće ne bih odlazio na posao zato što on donosi toliko neprilika i uzrujavanja, a zbog toga se osjećam bespomoćno i bijedno. Tada poželim biti što bliže Petri, želim osjetiti da me ona još voli, da njoj ne smeta što se nisam iskazao kao šef i da se nije razočarala u meni." Ali još priznaje da bi podjednako lijepo bilo kad bi ga ona samo zagrlila: "Ali to ne mogu reći, ne mogu se prisiliti da to kažem."

Tajna broj 2 - Muškarci se osjećaju emocionalno odbačenima kada ih žena seksualno odbije

Kad vam se partner pokuša seksualno približiti, on traži više od seksa (tu ne ubrajamo one muškarce koji traže seks samo za jednu noć, iako su kod njih i tu emocije u pozadini). On time želi reći: Voli me, prihvati me, shvati me ozbiljno. A ako vi niste raspoloženi za seks (a to i kažete), on će se osjećati kao da ga odbacujete kao osobu. To za njega znači da ne želite baš njega, da ga ne prihvaćate. On takvu samopotvrdu ne može odvojiti od seksa. Ako ga neka žena češće odbije, on će takvo samopotvrđivanje putem seksa potražiti kod neke druge. On ne može podnijeti kad neka žena neće s njim spavati.

Razlog za to leži u muškarčevu odnosu prema penisu, koliko god to smiješno zvučalo. Muškarci sasvim otvoreno izlažu svoj penis na ogled. Gotovo svi su egzibicionisti, a ne samo oni koji se stanu u neki grm i odatle plaše žene. Muškarci su skloni razmetati se svojim značajkama. A ono što odlikuje muškarca i što ga čini vrijednim, smatra taj isti muškarac, upravo je penis. Osim njega, nema ničega drugoga. Ako žena ne želi imati tu vrijednu stvar, tada podcjenjuje njegovu sveukupnu muškost.

Tajna broj 3 - Poslije seksa muškarci žele svoj mir

Mnogim je ženama poznato takvo ponašanje: nakon ljubavne igre muškarac iskače iz kreveta, tušira se iIi pali televizor, puši cigaretu... Sasvim je svejedno što čini, ali time pokazuje distancu. Za nježnosti poslije nema mnogo smisla. Razlog: muškarci žele ponovo steći potpunu kontrolu nad sobom, koju su izgubili prilikom orgazma. Jer, prema muškom stajalištu i muškim predodžbama nije primjereno gubiti kontrolu nad sobom. To stajalište ima i posve tjelesne uzroke: put do užitka za njega je strm i izravan, a potom odmah silazi u nizinu. Njegovo je tijelo naporno radilo. Ono je iscrpljeno potreban mu je oporavak.
Tajna broj 4 - Muškarci gledaju i druge žene
Htjeli ili ne htjeli, oni jednostavno zamjećuju bujna prsa ili ispupčenu stražnjicu. To se ne događa svjesno i mnogi muškarci to i ne zamjećuju. Ako ih se upita zašto su se okrenuli za nekom ženom i što je to na toj ženi posebno, većina se muškaraca ne može sjetiti ni kakvo je lice imala ta žena. To osvrtanje ne znači da ga njegova partnerica više ne privlači ili da ga ona više ne zanima. To ponašanje nema nikakve veze s njegovom ljubavlju. Antropolozi smatraju da ono vuče korijen još iz kamenog doba: muškarci su instinktivno i nesvjesno uvijek u potrazi za idealnom ženom i majkom, koja će se najbolje moći brinuti za svoje potomstvo.

Njegovi osjećaji

Žene neprestano pričaju o svom duševnom životu. Kad imaju probleme, odlaze prijateljicama i ondje dobivaju savjete i utjehu. Prijateljice slušaju, daju pokoji savjet i jednostavno su tu. One ne mogu shvatiti zašto i muškarci to ne čine.

Tajna broj 1 - Muškarci ne govore o svojim osjećajima

Muškarci to jednostavno nisu naučili. Barem dosad još ne. To valja pripisati odgoju. Dječaci moraju podnositi izvještaje o svojim postignućima: koliko su brzo trčali, jesu predsjednici razreda, ako nisu zašto, koju su ocjenu dobili za test iz matematike... Sve se vrti oko postignuća - poslije i ljubav, odnos. "Šest posto muškaraca starijih od 45 godina smatra da je daljnji razvoj ličnosti važan, a 71 posto njih drže da je samopromatranje i samokritika obično traćenje vremena. To ima i posljedice: muškarci će se radije napraviti bilo što (čak se i ubiti), nego s nekim razgovarati o svojim problemima i osjećajima. Oni pokušavaju s njima izaći na kraj sami. Zbog toga je čir na želucu najčešće muška bolest, a postotak samoubojstava je u muškaraca četiri puta viši no u žena. Muškarci su jednostavno drukčije sastavljeni od žena. Oni uvijek moraju imati neki cilj, sve što čine mora imati neki razlog.

Tajna broj 2 - Muškarci čine manje za odnos

Kao da je muškarcima lakše udovoljiti. Čini se da oni ne zamjećuju kad se odnos poremeti. Oni ne žele ništa mijenjati, pa čak ni razgovarati o problemima. To im je dosadno. Glavno im je da imaju svoj mir. U stvari, može se reći da je muškarac spoznao da mu je otuđenje najjače oružje. Sve dok šuti i ostane nedostupan, moći će vladati ženom. A tu će moć nad njom steći na taj način što joj uskraćuje ono što ona želi.

Žena odlazi prijateljici i ondje traži savjet i sućut. Nasuprot tome, razočarani muškarac je u velikom iskušenju da si pronađe prijateljicu s kojom će se upustiti u neobavezni seksualni odnos. U njegovoj situaciji to je višestruko privlačno. Ponajprije, s njom neće biti izložen nesnosnim zahtjevima da razgovara o nekim stvarima i da ih razumije.

Nedostaje li muškarcima psihička sposobnost za razgovor o osjećajima i ljubavi? Bi li oni vrlo rado bili ljubazniji i pokazali više razumijevanja, ali to ne znaju?

Muškarci sebe definiraju prema uspjehu i poslu, a žene, pak, sebe definiraju prema odnosu s partnerom. Kad muškarac ima problema na poslu, teškom se mukom može usredotočiti na probleme u odnosima s partnericom - oni su za njega upola manje važni od njegove karijere. Žene imaju druge vrijednosti: uspjeh je potisnut u pozadinu, one su nesretne ako u njihovom odnosu s partnerom nešto zaškripi.

Što onda napraviti i koje je rješenje? Pustite da muškarci budu onakvi kakvi jesu. Pustite ih na miru i neka samo i dalje misle da su velika zagonetka.
Tajna broj 3 - Što muškarci mrze?

1. Žene koje se ponašaju kao seksualni objekti. Muškarci, doduše, priznaju da ih ponašanje takvih žena uzbuđuje, ali ništa više od toga. Oni ih ne poštuju i ne uzimaju ozbiljno.

2. Žene koje daju točne upute za seks. Muškarci tada smatraju da ih se ne poštuje već zloupotrebljava kao stroj koji će ženu dovesti do orgazma. Drugim riječima, oni cijene upute, ali ne vole da im se previše pametuje.

3. Žene koje se lijepe na muškarce. Seksualna se žudnja gasi kad se žena lijepi za muškarca jer se on tada smatra prisiljenim preuzeti odgovornost za ženu. A to sa žudnjom i erotikom baš nema veze.

4. Žene koje uvijek imaju inicijativu pa se muškarcima čini da ne prihvaćaju njihove ljubavničke kvalitete. Smatraju da ih se iskorištava.

Kako ih ponukati na razgovor

Muškarcima je za razgovor potreban razlog. Oni moraju znati koja je svrha razgovora, što partnerica u razgovoru želi od njih. Muškarcu su potrebna jasna pitanja kako bi on uopće mogao na njih odgovoriti. On ne zna što bi počeo s nejasnom provalom osjećaja.
Muškarci obznanjuju samo zaključke svojih razmišljanja. Prešućuju varijante svojih mozganja. Oni su odgajani da daju odgovore. Prije no što priznaju da nemaju odgovor i da su nesigurni, radije će šutjeti. Rezultat: može potrajati prilično dugo dok on progovori. Nema nikakvog smisla siliti ga da govori jer tada se on osjeća stjeranim u kut pa se još više zatvara.


Muškarci se moraju skoncentrirati ako i uopće pristanu govoriti o svojim osjećajima. Na tom su području nesigurni i bez iskustva. Nema tu mnogo činjenica, niti brojeva, a ni logika im tu neće mnogo pomoći. Jer, osjećaji se ne mogu definirati. Njih se ne može zgrabiti. A ne može ih se ni izmjeriti. Osjećaji se ne mogu ugurati u neke šablone. Osjećaji nemaju ništa zajedničko s postignućima. Govoriti o osjećajima, za muškarce je novo iskustvo pa im je zato i teško prihvatiti takav razgovor.

Zena.hr