Zaboravite na viagru, vratite libido prirodno

Prije će biti da sanjate o tome da se “onesvijestite” na svojoj polovici kreveta, nesmetano.  

No, seks je začin svakog odnosa, a u dugim vezama često i svojevrsni kompas koji pokazuje kako vi i vaš partner brodite tim nemirnim morem i brodite li uopće. Svjesni važnosti seksa, ipak ne posežite za lijekovima “iz roda” viagre, radije poradite na povratku vlastitog libida – prirodnim putem. Načina je mnogo: od seksi jelovnika do seksi donjeg rublja koje će, nema sumnje, ugodno iznenaditi vašeg partnera, ali i podsjetiti vas da ste seksualno biće sa svojim potrebama koje trenutačno posrću pod teretom svakodnevnih briga i obveza.

Uostalom, brojna su istraživanja pokazala da bi ženskom libidu pomogle naizgled banalne stvari poput pomoći oko djece u večernjim satima više nego skupi darovi, čokolada i cvijeće. Jer, vašem je spolnom nagonu potrebnije nekoliko trenutaka “susreta” sa sobom, svjesnost o vlastitu tijelu. I ne zaboravite da je gubitak seksualne želje u izravnoj vezi s količinom intimnosti i bliskosti koju dijelite sa svojim partnerom.

U sedam koraka do vraćanja seksualnog naboja

1. Jelovnik kao uvertira

Zašto s oporavkom libida ne biste započeli u kuhinji? Isplanirajte romantičnu večeru. Najbolje da na meniju bude mediteranska kuhinja, po mogućnosti školjke. Aminokiseline koje sadrže izravno podižu razinu seksualnih hormona, podjednako kod muškaraca i žena. Također iskušajte jela s celerom ili komoračem jer sadrže supstanciju nalik na prirodni estrogen koji može brzo i snažno podići razinu libida. Začinite svoj seksualni život i tartufima i šampanjcem ako si to možete priuštiti.

2. Važnost dodirivanja 

Zbog serija popu Seksa i grada, kao i ženskih magazina, žene često osjećaju pritisak da u postelji moraju briljirati, svaki put iznova iznenađivati novim performansama – čak i nakon dugog radnog dana i cjelodnevnog trčkaranja za djecom. Stoga, prakticirajte sljedeće: sjednite goli pokraj partnera, šutke, nekoliko minuta kako biste ponovno postali svjesni svog tijela. Idućih tjedan dana u ovu vježbu uključujte senzualno dodirivanje.

 

Razgibavanje mišića karlice može i te tako začiniti seksualni život, povećati samopouzdanje u spavaćoj sobi te povećati osjećaj užitka mnogim ženama. Ta vrsta vježbanja ne mora vam uzeti previše vremena niti se zbog toga trebate upisivati na aerobiku. Dovoljno je kod kuće u svakom slobodnom trenutku dohvatiti, primjerice, veću loptu ili jastuk, smjestiti ih između bedara i što snažnije pritiskati. Rezultat će biti vidljiv vrlo brzo. 

 

 3. Literatura kao poticaj

Za razliku od vizualne erotike, pisana riječ na svoj je način snažno sugestivna i dopušta nam da otpustimo još više mašte, kaže K. D. Grace, autorica erotskih novela. Za žene koje videopornografiju možda doživljavaju neukusnom erotska literatura posve je sigurno mjesto na koje mogu “svratiti”. Seksualni terapeuti tvrde da knjige ne moraju nužno biti krcate eksplicitnim sadržajem, podizanju libida može pomoći i literatura Jane Austin.

4. Vježbanjem do gipkosti

Razgibavanje mišića karlice može i te tako začiniti seksualni život, povećati samopouzdanje u spavaćoj sobi te povećati osjećaj užitka mnogim ženama. Ta vrsta vježbanja ne mora vam uzeti previše vremena niti se zbog toga trebate upisivati na aerobiku. Dovoljno je kod kuće u svakom slobodnom trenutku dohvatiti, primjerice, veću loptu ili jastuk, smjestiti ih između bedara i što snažnije pritiskati. Rezultat će biti vidljiv vrlo brzo.

5. Donje rublje

Kupnja samostojećih čarapa ili čipkastog donjeg rublja može svakoj ženi u trenutku pružiti snažan osjećaj seksepila koji možda već dulje vrijeme ne osjeća. Umjesto da odaberete traperice ili tajice, iznenadite partnera odabirom hulahupki.

6. Promijenite lokaciju

Postelja kao jedini odabir može biti dosadna, čak i pogubna za spolni nagon u dugim vezama. Zašto ne iskoristiti druge prostorije u kući? Vaš partner bit će ugodno iznenađen i zahvalan zaskočite li ga u kupaonici, uvučete ga pod topli tuš. Ili pri spremanju večere. Uz malo mašte i nešto novca možete investirati u omanju dekoraciju poput novih zavjesa sa stakalcima i kristalićima ili pak žarulje u boji. Promjena atmosfere dobro će doći.

7. Vratite samopouzdanje

Kako starimo, tijelo žene nepovratno se mijenja. Nesvjesno težimo usporedbu s mlađima od nas ili s dobrodržećim gospođama poput Helen Mirren, no nismo sve filmske dive ni manekenke sa sjajnom genetikom. Ne zaboravite da nije sve u čvrstim oblinama ili vretenastim nogama: naši muškarci i te kako padaju na lijepe, zavodljive oči ili njegovanu kosu. Istaknite svoje glavne atribute i time pomozite svom samopouzdanju.

izvor: večernji list