TIRAMISU S JAGODAMA Desert u kojem uživamo ovog vikenda

uživam, desert, tiramisu, jagode, vikend
jolie.hr

Tiramisu je jedan od najprepoznatljivijih slastica svijeta. Kombinacija mascarpone sira, piškota, kakaa i kave oduševljava mnoge, pa ne čudi stoga da se ovo talijansko gastronomsko čudo s godinama počelo modernizirati te da su svi pokušali napraviti svoju verziju klasičnog tiramisua.

I dok tradicionalni tiramisu svoje korijene vuče s područja Venecije i sjeverne Italije, danas ga možemo u raznim oblicima kupiti i kušati diljem svijeta, a gastro blogeri svako malo izbace novu verziju recepta koja oduševi naša nepca. Tako smo pronašli i recept za pravi proljetni tiramisu – onaj s jagodama i kokosom! Svakako neobičan, osvježavajuć i lagan, ovaj desert odlično će upotpuniti bilo koji proljetni ili ljetni obrok te zasigurno oduševiti vaše najmilije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Odlično je i to što ne sadrži kavu, čiji okus nekim ljudima u ovom kolaču inače smeta. Pripremite ovaj sočni desert još danas i uvjerite se da ponekad malo izmijenjeni recept može biti ukusniji od originala!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tiramisu s jagodama i kokosom

Sastojci:

50 g kokosa
500 g jagoda
50 ml soka od naranče
50 ml likera od kokosa
vrh noža unutrašnjosti od jedne mahune vanilije
500 g mascarpone sira
50 g šećera
1 velika žlica soka od limuna
50 g bijele čokolade
125 ml slatkog vrhnja
150 g piškota


Postupak pripreme:

Kokos u jednoj tavici bez dodatka masnoće tostirati dok ne dobijemo zlatno-smeđu boju. Jagode oprati, odstraniti zeleni dio i ostaviti da se posuše. 100 grama jagoda sa sokom od naranče i likerom od kokosa pasirati štapnim mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa.
Unutrašnjost mahune vanilije, mascarpone, šećer i sok od limuna pjenjačom sjediniti u glatku masu. Čokoladu naribati. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg. Sve zajedno s 30 grama kokosa umiješati u mascarpone kremu. 350 grama jagoda nasjeći na sitne komadiće i umiješati u kremu.
Na dno zdjele poslagati piškote i preliti polovicom pirea od jagoda. Raspodijeliti polovicu kreme. Opet poslagati piškote, preliti ostatkom pirea i premazati ostatkom kreme. Ostaviti, prekriveno, najmanje 3 sata u hladnjaku.
Prije serviranja izrežite 50 g jagoda na ploškice i raspodijelite po tiramisu te pospite s 20 grama kokosovih listića.

Uživajte u vikendu pred nama!