TAPAS - Finger food na španjolski način

vikend, uživam, tapas, Španjolska, vino

Ovog vikenda iznenadite društvo i pripremite tapas. Oduševljenje je zagarantirano!

Nastali su kao ideja kralja Alfonsa X., kako vino koje je služio ne bi prebrzo omamilo njegove goste, a onda su tapasi postali dio španjolske tradicije i zauvijek ostali slasni zalogaji u kojima Španjolci uživaju u baš svako doba dana. Pronaći ih možete u velikom broju barova, a najčešće je riječ o finim hrskavim kruščićima nadjevenim različitim dodacima.

vikend, uživam, tapas, Španjolska, vino

Kod tapasa je najbolje što možete pustiti mašti na volju i poigrati se različitim okusima. Ponekad su u pitanju inćuni s mariniranim dodacima poput rajčica i maslina, a ponekad ćete pod nazivom tapas pronaći zalogaje sa slasnom španjolskom chorizo kobasicom. Tapasi mogu biti i jednostavni zalogaji koji se jedu rukama, bez kruha, uz krekere ili samostalno. To mogu biti kockice sira, paprike, masline ili jednostavan zarolani pršut u kojem se uživa na najjednostavniji način - prstima.

Sadržaj se učitava...

Nađete li se u Španjolskoj s jakom željom za ukusnim zalogajima, najvažnija stvar koju morate znati kako se tapasi u kafićima obično naplaćuju, no postoje mjesta koja će vam svoje zalogajčiće rado ponuditi i besplatno, uz čašu kvalitetnog vina.  Pripremate li tematsku večeru ili jednostavno želite razveseliti svoje goste brzim, ali neodoljivo ukusnim zalogajima, sjajna ideja bit će različite varijante bruschetta. 

Kruh poprskajte maslinovim uljem, ubacite ga u pećnicu, a zatim ga nadjenite nadjevima poput domaćeg umaka od rajčice, mariniranim inćunima, kozicama ili škampima. Osim na kruhu, različitim dodacima možete obogatiti i ploške krumpira. 

vikend, uživam, tapas, Španjolska, vino
Kao dio plate s tapasima poslužite pržene lignje s finim umakom od grčkog jogurta i majoneze, uz dodatak omiljenog začinskog bilja i limuna. Punjena jaja ili cherry rajčice, kiseli krastavci i luk, kroketi sa šunkom, pa čak i mini omlet s dodacima poput svježeg začinskog bilja, sitno sjeckanog povrća, chorizo kobasice i finog sira također će stvoriti posebne okuse na vašoj finger food tapas plati. 

Sadržaj se učitava...

Inspiraciju za recepte možete pronaći i ovdje.

Sve što trebate uz tapas je dobro vino i fiesta može početi!