UŠĆE NERETVE Raj za kitesurfere, a za sve je zaslužan mladi Lovre

Neretva,surfanje,ušće neretve,avanturisti,wind-surfing
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL, Tekst: Paula Bosancic/PIXSELL

Tijekom ljeta ušće Neretve postaje raj za kitesurfere, avanturiste koji svojim zmajevima jedre po nepreglednim pješčanim plićacima. Tada je maestral najjači, a kada puhne u popodnevnim satima "kiteri" zauzimaju svoje pozicije. Do tada pripremaju opremu i spremno čekaju.

Kitesurfing, kombinacija paraglajdinga i wind-surfinga, na ušće Neretve privlači kitesurfere iz raznih dijelova Europe i svijeta, piše Pixsell.hr.

Priča o kitesurfingu na ušću rijeke Neretve počela je prije desetak godina, kada se nije ni moglo naslutiti da će ovaj kraj doživjeti takav turistički procvat. Za sve je zaslužan mladi Lovre Šuman, voditelj kluba Kiteboarding Komin, koji je s nekoliko entuzijasta počeo kitesurfati.

"Mi kao lokalni kitesurfing klub djelujemo već preko 10 godina. Počeli smo 2008. godine kad smo kao djeca naučili kitati i bili među prvim kitesurferima", priča za Pixsell Lovre.

Svjetska destinacija

Ušće Neretve, destinacija koja je nekada bila nepoznata, danas je izrasla u svjetski poznato odredište za ovaj adrenalinski sport. Tijekom sezone traži se soba više.

"Odredište je postalo popularno zadnjih deset godina i imamo posjetitelje iz cijele Europe. Najviše nam dolaze Slovenci, Austrijanci, Nijemci i Mađari. Mislim da im je zgodno tu doći na odmor jer smo blizu, auto smo destinacija i tu imaju najpovoljnije uvjete za kitesurfing u ovom djelu Europe", kaže Šuman.

Posjetitelji koji dolazi uglavnom su imućniji jer kitesurfing kao sport zahtjeva određenu financijsku investiciju, stoga ovo mjesto privlači ljude koji istovremeno cijene avanturu i luksuz.

"Plaža, odnosno kite-spot kako ga mi nazivamo, polako se dizao i razvijao tako da svake godine imamo sve više posjetitelja. U nadolazećim godinama možemo ih očekivati još više. Ovaj sport je još mlad", kaže Lovre.

Sport za sve uzraste

Dodaje kako osim iskusnih kitesurfera dolaze i početnici koji mogu pohađati trodnevnu školu.

"Ovaj sport je specifičan jer je pristupačan svima i može se naučiti u svega tri dana uz stručnu asistenciju. Nije fizički zahtjevan, više se svodi na tehniku i na vježbu te na sate koje provedemo u moru razvijajući tu tehniku. Svatko se može naći u ovom sportu, samo ga treba iskusiti, a oni koji probaju se odmah zaljube", objašnjava simpatični Lovre.

Djeca s 12 godina se već mogu okušati, a uostalom toliko je i Lovre imao kada je naučio kitesurfati.

"Učio me je jedan gospodin iz Slovenije koji danas ima 70 godina i još uvijek kitesurfa. Ima dosta ljudi iznad srednjih godina koji se žele okušati u ovom sportu jer nije fizički naporan", kaže.

Sezona kitesurfanja traje koliko traje i sezona maestrala. Počinje krajem svibnja i traje cijelo ljeto do kraja rujna.

"To nam je period kada je najpovoljniji vjetar, odnosno maestral. To je ljetni vjetar koji puše u tom periodu i jedan je od najpovoljnijih vjetrova u ovom djelu Europe za ovaj sport jer je konstantan, puše skoro svaki dan i jako je dobar za naučiti osnove kitesurfinga", zaključio je.