Trikovi kako uhvatiti nekoga u laži - čak i one 'pokerskog lica'

lažovi, trikovi
Želite li uhvatiti nekoga u laži, pažnju trebate obratiti na ove stvari:

Ton glasa - bit će drugačiji nego inače. U nekim slučajevima se onomu tko izgovori laž ton glasa povisi, u manje slučajeva je dublji. No u svakom slučaju nije isti kao kod pričanja istine.
Suzdržanost - lažljivac često koristi riječi poput "ja mislim", vjerujem", "po mom saznanju" ili "neka vrsta". Na taj način pokušavaju što veći dio izmišljene priče držati nejasnim.

Oklijevanje - nakon što mu se postavi pitanje, onome tko ne govori istinu trebat će nekoliko trenutaka da smisli odgovor.
Ublažavanje - koristit će "mekši jezik" odnosno pokušat će ublažiti samu težinu krađe. Na primjer, umjesto da kaže "Nisam ukrao torbu", reći će "Nisam uzeo torbu".
Negativne emocije - lažljivac će izgovarati riječi kao što su mržnja, isprazno i tužno, a na taj način podsvjesno iskazuju svoju krivnju.

Hrpa informacija - da bi žrtvu uvjerio u svoju laž, lažljivac će izmišljotinu nadopunjavati raznim izmišljenim detaljima, npr. o tome što se dogodilo.
Neutralnost - izbjegavat će zamjenice "ja" ili "mi" kao da nemaju veze s onime što se događa ni s ljudima koji su u to upleteni.
Miješaju sitne detalje - ljudi koji govore istinu imaju jasnu sliku o tome što se dogodilo, ali lažljivci nemaju i lako se pogube u sitnim detaljima svoje izmišljene priče. Kažu jedno, a potom nešto sasvim drugo jer se ne sjećaju što su prvi put rekli.

Laž je moguće prepoznati i po još nekim stvarima

Pomakne li netko naglo glavu nakon postavljenog pitanja, kao da se trznuo, lako je moguće da je nešto slagao. U trenutku izgovaranja laži disanje se mijenja i postaje duboko jer srce brže kuca i nedostaje im kisika. Neprirodno mirovanje - držanje kao kip, također, otkriva da netko laže jer to pokazuje kako nije opušten.

Dodirivanje nosa ili usta još je jedan znak da netko moguće zaobilazi istinu kao i premještanje s noge na nogu, ali to može značiti i da se netko dosađuje (što opet može biti vrsta laganja jer se pretvara da ga nešto zanima, a nije tako). I zurenje nekome u oči bez treptanja može razotkriti okorjelog lažljivca dok amateri izbjegavaju pogledati onoga kome lažu u oči, otkriva Health24.

24sata.hr